Oι διακυμάνσεις θα αποτελέσουν κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς, εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίου του τραπεζικού κλάδου, που είναι πιθανό να μετατεθούν χρονικά, αλλά και των τελικών αποφάσεων για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της τρόικας σχετικά με την «τύχη» του προσωπικού του τράπεζας.
Βαδίζουμε στην ολοκλήρωση μιας ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από το καλοκαίρι και έδωσε ανάσα στα μετοχικά χαρτοφυλάκια, επιβραβεύοντας εκείνους που πόνταραν σε τίτλους με γερά θεμελιώδη και κράτησαν αποστάσεις από τον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυση του ο κ. Νίκος Καυκάς, αναλυτής της Merit Χρηματιστηριακή. Έτσι, παρατηρούμε ότι οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας έκλεισαν, στην πλειοψηφία τους, με μεγάλη ταχύτητα την ψαλίδα των αποτιμήσεων με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες , όπως αποκαλύπτουν βασικοί χρηματοοικονομικοί αριθμοδείκτες P/BV, EV/EBITDA. Σύμφωνα λοιπόν με τον αναλυτή, σε πολλούς από αυτούς τους τίτλους δεν μπορούμε να αποκλείσουμε υποχώρηση των τιμών ως και 15%-20%.
Τεχνικοί δείκτες
Επιπλέον, έχουμε εισέλθει στην περίοδο, κατά την οποία οι εξελίξεις στις τράπεζες θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς το επενδυτικό δίλημμα για τους ήδη μετόχους είναι μεγάλο. Η συμμετοχή για εκείνους που έχουν την δυνατότητα μοιάζει μονόδρομος, καθώς το ''dillution'' που θα υποστούν σε διαφορετική περίπτωση είναι καταστροφικό. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι οι επερχόμενες αυξήσεις θα είναι και οι τελευταίες υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, όπου το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς λόγω της φοροεπιδρομής και οι επισφάλειες των τραπεζών ενδεχομένως να μην έχουν κορυφώσει.
Σύμφωνα με τον κ. Καυκά, οι βασικοί τεχνικοί δείκτες εμφανίζουν το γενικό δείκτη σε υπεραγορασμένη ζώνη, ενώ εκτιμάται ότι δεν έχει χωνευτεί η ζώνη των 900-920 μονάδων, γύρω από την οποία αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα. Ο αναλυτής της Merit συστήνει προσοχή στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς βίαιες διορθώσεις τιμών είναι πιθανές και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εγκλωβίσουν κεφάλαια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ταμπλό
Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάστηκε κυρίως στις μετοχές εκείνες που έχουν δείξει από το δεύτερο μισό του 2012 ότι έχουν δυναμική και βεβαίως προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μυτιληναίος, μετά τη βουτιά στα 4,55 ευρώ, ανέκαμψε την Πέμπτη στα 4,70. Ο ΟΤΕ μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του και την σύσταση αγοράς από την Deutsche Bank συνεχίζει ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείνοντας στα 5,93 ευρώ και υψηλό ημέρας τα 5,97 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την Τέρνα Ενεργειακή που μετά το άδειασμα στα 3,12 ευρώ, ανέκαμψε την Πέμπτη στα 3,20 . Η ΔΕΗ ξεπέρασε επιτυχώς τη στήριξη των 6,40 ευρώ και έκλεισε στα 6,69 ευρώ, με υψηλό τα 6,83 ευρώ. Με την πίεση της ΕΧΑΕ να εξαντλείται στα 4,66 ευρώ, η μετοχή έκλεισε με κέρδη στα 4,72 ευρώ, ενώ διακριτικές εντολ΄'ες αγορών βγήκαν σε ΟΠΑΠκαι ΜΕΤΚΑ, στα 6,45 ευρώ και 11,20 ευρώ αντίστοιχα. Εντονότερο ήταν το ενδιαφέρον για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τον Νηρέα και τη Χαλκόρ να υπεραποδίδουν, το ίδιο και τα λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ. Η αδυναμία στις τράπεζες συνεχίστηκε με την Eurobank να κλείνει με πτώση πάνω από 5%, Alpha πάνω από 3% και πάνω από 1,5% Πειραιώς και Εθνική.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr