Οι χρηματιστές θεωρούν ότι ο προτεινόμενος φόρος υπεραξίας δεν θα αφορά όλους τους επενδυτές. Σχετικά με τους ξένους επενδυτές και για όσους υπάρχουν, με βάση τη χώρα προέλευσης, εν ισχύ συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα καταβάλουν τον συγκεκριμένο φόρο.
Οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές που δεν τους καλύπτουν τέτοιες συμβάσεις, θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις συναλλαγές τους και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον. Μάλιστα, τόνισαν πως όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, όσοι θα επιλέξουν και έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συναλλαγές μέσω εξωτερικού, θα αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας. Για τους μικρομετόχους όμως που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες και οι οποίοι αριθμούν σχεδόν 1.000.000, προφανώς ο νέος φόρος θα τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή τους στην εγχώρια αγορά.
Οι χρηματιστές επισημαίνουν ότι ο φόρος υπεραξίας εφαρμόστηκε πριν από λίγα χρόνια από την Τουρκία στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και σε έξι μήνες αναγκάστηκε να τον πάρει πίσω, διότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς η αγορά χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα και οι Τούρκοι, αλλά και οι ξένοι επενδυτές απείχαν.
Προτείνουν μάλιστα το επόμενο διάστημα που απομένει μέχρι την εφαρμογή του νόμου η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία. Συγκεκριμένα, ο φόρος υπεραξίας δεν εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ.
Οπου εφαρμόζεται, συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:
α) Ο υπολογισμός του γίνεται στο τέλος του κάθε ημερολογιακού έτους, λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές από πώληση μετοχών και
β) Υπάρχει αφορολόγητο όριο, πάνω από το οποίο υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, έτσι ώστε πρακτικά να εξαιρούνται από αυτόν οι μικροεπενδυτές.
Αυτό που πάει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι ότι ο φόρος θα αποδίδεται με κάθε πράξη που είναι κερδοφόρα για τον μικρομέτοχο, αλλά ο συμψηφισμός με τις ζημιές θα γίνεται κάθε τέλος χρόνου, μετατρέποντας την ΕΧΑΕ, η οποία θα αποδίδει τον φόρο στο κράτος, όπως είναι η ΔΕΗ σήμερα που μαζεύει το χαράτσι των ακινήτων! Δηλαδή, ο στόχος του μέτρου είναι φοροεισπρακτικός, αλλά σε μία συγκυρία που οι συναλλαγές και οι αποτιμήσεις βρίσκονται ακόμη πολύ χαμηλά σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από πέντε χρόνια στην αγορά.
Τέλος, οι χρηματιστές επιβεβαίωσαν πρόσφατο δημοσίευμα του «Κ» ότι η κυβέρνηση μαζί με τους φορείς της αγοράς θα εξετάσουν την εφαρμογή των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που μόλις προσφάτως ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr