Ο γενικός δείκτης σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 1,43%, ενώ όλες οι δυνάμεις του... σύμπαντος της αγοράς, συνωμότησαν υπέρ των πωλητών, οι οποίοι δεν «εκμεταλλεύτηκαν» την ευκαιρία, σχολιάζουν οι παράγοντες του Χ.Α. Δηλαδή, σε μία εβδομάδα κατά την οποία Γερμανία και ΔΝΤ εξακολουθούν να κοντράρονται ως προς τη διαχείριση της κρίσης χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σημαίνει είσοδος του κράτους και αυξήσεις κεφαλαίου σε αποτιμήσεις κάτω από τις τρέχουσες τιμές, δυσοίωνα στοιχεία για την ύφεση, που πλέον ξεπερνάει το 7,2%, η αγορά υποχώρησε μέχρι τις 750 μονάδες για να κλείσει στην εβδομάδα στην στήριξη των 790 μονάδων.
«Τεχνικά», γράφει ο υπεύθυνος της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «o Γενικός Δείκτης παρέμεινε σχεδόν σε όλη την διάρκεια της εβδομάδςς στο εύρος αδιαφορίας μειώνοντας σταδιακά διακυμάνσεις και συναλλακτική δραστηριότητα η οποία υποχώρησε στο τέλος της εβδομάδας κάτω από τα 50 εκ. ευρώ. Τα χρονικά περιθώρια της συσσώρευσης έχουν στενέψει αρκετά, καθώς ο Γενικός Δείκτης εξαντλεί την απόσταση από την πλαγιοανοδική στήριξη η οποία εντοπίζεται στις 770 μονάδες. Αν και στο ημερήσιο διάγραμμα η αγορά έχει δώσει σήμα πώλησης, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει «αποκολληθεί» από τις χρονοσειρές των 50 και 30 ημερών ακυρώνοντας συνεχώς σήματα. Γεγονός είναι πάντως ότι οι πωλητές την εβδομάδα που πέρασε έχασαν μια σημαντική ευκαιρία να πιέσουν τις τιμές χαμηλότερα διασπώντας κομβικές περιοχές στήριξης όπως οι 750 μονάδες έχοντας με το μέρος τους ειδήσεις και διεθνή τάση με αποτέλεσμα το ανοδικό σενάριο να παραμένει έστω και αποδυναμωμένο σε πρώτο πλάνο».
Εμπορική
Για τρίτη εβδομάδα ο δείκτης κινείται σε ένα εύρος 90 μονάδων, μεταξύ των 754 μονάδων και των 844 μονάδων, αναφέρει στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη η Εμπορική (16/11), ενώ σημειώνει πως το 5μηνο ανοδικό κανάλι παραμένει ακόμη σε ισχύ. Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Εμπορική, το προηγούμενο πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την αυξημένη μεταβλητότητα, κινούμενος αρχικά ανοδικά μέχρι τις 816 μονάδες και στη συνέχεια επανήλθε σε πτωτική τροχιά, δοκιμάζοντας - με επιτυχία - την αντοχή της στήριξης των 754 μονάδων. Συνεχίσθηκε δηλαδή η παλινδρόμηση γύρω από τις 800 μονάδες χωρίς ξεκάθαρη τάση.
Η βραχυπρόθεσμη τάση από πτωτική μεταβλήθηκε σε ουδέτερη μετά την εκ νέου ανοδική αντίδραση από τις 754 μονάδες, με σημεία-κλειδιά τις 754 μονάδες και 844 μονάδες.
Για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής, διαμορφώνονται τα εξής σενάρια :
α) θετικό: Ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα των 800 μονάδων (όρια καθοδικής γραμμής τάσης), προσπαθώντας να διασπάσει τις αντιστάσεις των 814 μονάδων και 844 μονάδων. Αν η προσπάθεια συνδυαστεί με αυξημένους όγκους συναλλαγών, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να διασπαστεί η κρίσιμη αντίσταση των 844 μονάδων.
β) αρνητικό: Καθοδική διάσπαση των 754 μονάδων. Αν πραγματοποιηθεί με αυξημένες συναλλαγές πιθανότατα θα συμβεί επιτάχυνση της πτωτικής τάσης και θα κατευθυνθεί προς τις επόμενες στηρίξεις των 737 μονάδων και 717 μονάδων.
Το μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι (από τις αρχές Ιουνίου) παραμένει σε ισχύ, καθώς ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα της ευρύτερης περιοχής στήριξης των 750 μονάδων. Αν η στήριξη διασπαστεί (και ιδιαίτερα αν οι όγκοι συναλλαγών αυξηθούν), θα μεγεθυνθούν οι πιθανότητες υποχώρησης προς τις 655 μονάδες.
Ως μεσοπρόθεσμες στηρίξεις οριοθετούνται οι 755 μονάδες και 655 μονάδες, ενώ ως μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις οι 910 μονάδες και 1.030 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr