Σκηνικό αυξήσεων κεφαλαίου στο μισό των αποτιμήσεων των τραπεζών στήνεται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, προκειμένου να αποφύγουν την «κρατικοποίηση». Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ήδη οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν τις επαφές τους με ξένους οίκους σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ συμβουλευτικό ρόλο φέρεται να έχει και η Goldman Sachs λόγω της παρουσίας της στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες. Η αίσθηση που έχουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Αλλά για να γίνει πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι, οι οποίοι προς το παρόν μένουν αδιευκρίνιστοι. Δηλαδή, μπορεί να συμφωνήθηκε η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα των τραπεζιτών να ανταλλάξουν Ελληνικά ομόλογα με τίτλους του EFSF. Ως βασικό στοιχείο μπορεί να σημειωθεί ότι το core tier 1 θα παραμείνει 9% έως το 2014 και οι Τράπεζες γλιτώνουν περίπου 2 δισ. Από την άλλη όμως, χάνουν κεφαλαιακό όφελος περίπου 7,5 δισ καθώς η πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα απορρίφθηκε, κάτι που οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι οι Τράπεζες συνεχίζουν να έχουν αρνητική καθαρή θέση και πιθανότατα οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ταυτόχρονα, επιτείνεται η αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο, αφού τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου, τα οποία, ως γνωστόν, έχουν επηρεαστεί από το κούρεμα των ομολόγων, πάνε έναν ακόμα μήνα πίσω.
Σύμφωνα με την αγορά, οι τραπεζίτες προσήλθαν στη χθεσινή συνάντηση με μικρό καλάθι, κάτι που επιβεβαίωσε την εκτίμησή τους το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας έχει ως προτεραιότητα να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων και στη συνέχεια να ασχοληθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αγορά, υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, περιμένει ξεκάθαρες θέσεις και προοπτική. Ήδη, έχουν περάσει πέντε μήνες τρικομματικής διακυβέρνησης, οι θέσεις των Ευρωπαίων έχουν αλλάξει άρδην και έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής στο ευρώ και ακόμα δεν έχει πάει κανένα μέτρο προς ψήφιση στη Βουλή. Nomura και Citigroup επιμένουν, στο μεταξύ, στις εκτιμήσεις τους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα (σ.σ. η Nomura) υποστηρίζει ότι το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50 - 60%. Οι ίδιοι τονίζουν στο «R» ότι η περίοδος χάριτος και η ανοχή που είχε η Ελλάδα από τις αγορές, μάλλον τελειώνει και τελειώνει άδοξα, αν υποτεθεί ότι τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την τόνωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας από τις αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν σχεδόν στο μισό (σ.σ. ίσως και πιο κάτω) της αξίας τους. Και όχι μόνο αυτό. Ενώ έχει καλλιεργηθεί θετικό κλίμα για την έκθεση της τρόικα, θα χρειαστούν τρία Eurogroup μέχρι την εκταμίευση της δόσης, με την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τυχόν ατύχημα, να κορυφώνονται.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι τιμές των μετοχών και κυρίως των τραπεζών έχουν καταγράψει αποδόσεις πάνω από 100% σε 120 συνεδριάσεις, ενώ Έλληνες και ξένοι διαχειριστές, όλο αυτό το διάστημα δεν κοίταζαν αποτιμήσεις, ποντάροντας στο θετικό σενάριο περί επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Η χθεσινή απότομη βουτιά της αγοράς κατά 6,28%, με κλείσιμο στις 819,61 μονάδες, αλλά και το γκρέμισμα των τραπεζών κατά 15,82%, στέλνοντας πολλές από αυτές στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ κι ένα μήνα, σημαίνει: Αφενός ότι η άμμος αδειάζει από την πρώτη επιφάνεια της κλεψύδρας για τα μέτρα, αφετέρου με πολύ άγαρμπο τρόπο ήρθε η ώρα της αποκομιδής κερδών του τελευταίου τετραμήνου.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr