Η κίνηση επέκτασης της Tesla στην Ελλάδα έρχεται σε μία άκρως θετική συγκυρία, καθώς το βράδυ της Τετάρτης (20/4) μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της εταιρείας. Τα έσοδά της από πωλήσεις το εν λόγω διάστημα διαμορφώθηκαν σε 18,76 δισ. δολάρια, καταγράφοντας «άλμα» 81% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 17,85 δισ. δολαρίων.
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης ότι παρέδωσε 310.048 οχήματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολάρια έναντι κερδών 438 εκατ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2021. Τα μεικτά περιθώρια κέρδους της «εκτινάχθηκαν» κατά 32,9% σε ετήσια βάση, με την Tesla να αναφέρει μεικτά κέρδη 5,54 δισ. δολαρίων στην κύρια κατηγορία της.
Ο στόχος για αύξηση της παραγωγής κατά 50%
Η Tesla σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των αυτοκινήτων που παραδίδονται στους πελάτες της κατά 50% φέτος, ένας στόχος ο οποίος με βάση τα τωρινά δεδομένα δείχνει να είναι ρεαλιστικός. Δηλαδή, ενώ το 2021 παρέδωσε πάνω από 936 χιλιάδες αυτοκίνητα, το 2022 ο αριθμός αυτός πρέπει να «αγγίζει» τουλάχιστον τα 1,4 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παροχής ολοκληρωμένων επενδυτικών υπηρεσιών, CapitalPanda, η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων πληροί αρκετές προϋποθέσεις για να πετύχει το νέο στόχο που έθεσε. Αρχικά, πρόκειται για μία από τις λίγες εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία άνω του ενός τρισ. δολαρίων. Παράλληλα, είναι με διαφορά η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία ανάμεσα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Ωστόσο, για να διατηρήσει το προβάδισμά της, η CapitalPanda επισημαίνει πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα καταφέρει να αναπτύξει περαιτέρω καινοτομίες και από το πώς θα μπορέσει να διεισδύσει σε άλλα τμήματα της αγοράς αυτοκινήτων.
Η Tesla έχει ρίξει αρκετό «βάρος» στο πρώτο της ευρωπαϊκό Gigafactory, το οποίο χτίστηκε στην πόλη Grünheide κοντά στο Βερολίνο. Το εν λόγω εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 500.000 αυτοκίνητα ετησίως, γεγονός το οποίο δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας στη διοίκηση της εταιρείας ότι θα πετύχει τον στόχο που έθεσε. Ωστόσο, το ευμετάβλητο σκηνικό, που δημιουργούν στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ως αποτέλεσμα να μη λογίζεται ως «δικλείδα ασφαλείας» η υψηλή παραγωγικότητα του συγκεκριμένου γερμανικού εργοστασίου.
Το πιο πρόσφατο «αγκάθι» στην παραγωγική διαδικασία της Tesla αποτελεί η Κίνα, καθώς αναγκάστηκε να κλείσει ένα εργοστάσιο στη Σαγκάη λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και των επακόλουθων σκληρών lockdown στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η CapitalPanda θέτει ως χρονικό ορίζοντα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων το β’ εξάμηνο του 2022, όπου τότε θα αποδειχθεί εάν είναι εφικτός ο φιλόδοξος στόχος της Tesla.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr