Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Η πρόταση χαρακτηρισμού του χώρου ως νεότερου πολιτιστικού αγαθού του Νόμου 4858/2021 αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης της πόλης και της νεότερης ιστορίας της χώρας, αλλά και στη διατήρηση και ανάδειξη ενός μοναδικού συνόλου μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Η αξιόλογη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά στο χώρο της ΔΕΘ είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται ενιαία, πέρα από τα μεμονωμένα αξιόλογα κτίσματα. Η έκταση της ΔΕΘ, με την πολεοδομική της διάταξη ως προς τους οδικούς άξονες (κεντρικό και εσωτερικούς), με καθορισμό δικτύου κίνησης πεζών και φυτεύσεων, παράλληλα με τη διατήρηση της κλίμακας και του χαρακτήρα των μοντέρνων κτιρίων, αποτελεί ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο – αστικό τοπίο σε άμεση σχέση με το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Είναι απαραίτητη η θεσμική ρύθμιση του χώρου της ΔΕΘ για προστασία της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των αρχαιολογικών υποστρωμάτων του, παράλληλα με την πολεοδομική κατοχύρωση όλης της έκτασης της ΔΕΘ ως δημόσιου κοινόχρηστου χώρου / Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, πολιτισμού και μικρών εκθέσεων, χώρου της νεότερης ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης ενταγμένου στον περιβάλλοντα αστικό ιστό.
Με τον χαρακτηρισμό της έκτασης σε «ιστορικό τόπο» και μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, είναι σημαντικά τα οφέλη για την εξέλιξη του χαρακτήρα και της λειτουργίας της ίδιας της έκτασης, καθώς και για το ιστορικό κέντρο και το σύνολο της κεντρικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Τα oφέλη αφορούν στη συνολική φυσιογνωμία και βιωσιμότητα της πόλης, αλλά και στην τεκμηρίωση προτάσεων χρηματοδότησης με «λογικούς» προϋπολογισμούς έργων στο πλαίσιο των εν εξελίξει αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ-Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» οργανώνει δημόσια εκδήλωση ενημέρωσης για το θέμα την Πέμπτη 27 Μαρτίου 18.30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού ‘Ένεκεν’ (Προξ. Κορομηλά 37, Θεσσαλονίκη).