Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι όλος ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός στηρίζεται στη ρήτρα τοπικότητας, δηλαδή στα προβλήματα και τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς και στη ρήτρα κλίματος δηλαδή τα έργα, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και σταδιακά θωράκισης της πόλης.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρθηκε και σε επιμέρους τομείς του έργου όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός και η προστασία και επανένταξη των ευάλωτων ομάδων.
Ειδικά για την καθαριότητα, τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο η δουλειά στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης συνεχίζεται. «Εγώ δε λέω ότι η Αθήνα είναι μία καθαρή πόλη, λέω ότι η Αθήνα είναι καθαρότερη από ό,τι ήταν ποτέ», επισήμανε και αναφέρθηκε στη νέα φιλοσοφία που ακολουθείται, καθώς πλέον οι κάδοι όχι μόνο αδειάζουν, αλλά πλένονται με νερό και σαπούνι. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στο δίκτυο των 350 βυθιζόμενων κάδων, που τοποθετούνται σταδιακά σε όλη την πόλη και εστίασε στο θέμα της ανακύκλωσης. «Βεβαίως, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην ανακύκλωση, θέλουμε να φτάσουμε στο 40% το 2028. Πλέον βλέπετε κι εσείς μπλε κάδους, καφέ κάδους, όλα αυτά ήταν δυσεύρετα κάποτε», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον φωτισμό στις γειτονιές της πόλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι προχωρά το έργο αναβάθμισης με Led. «Μιλάμε για 43.500 φώτα απ’ άκρη σε άκρη και στις 129 γειτονιές. Έχουν ήδη τοποθετηθεί 23.000 και συνεχίζουμε», είπε και πρόσθεσε ότι το φως στην Αθήνα δε συνιστά πολυτέλεια, αποτελεί και ασφάλεια. Αναφερόμενος στα σημαντικά πλεονεκτήματα των νέων φωτιστικών, τόνισε ότι είναι η οικονομία που ξεπερνά το 60%, - γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην περικοπή των δημοτικών τελών κατά 5% πέρυσι και κατά 5% το επόμενο διάστημα - αλλά και οι αυτοματισμοί.
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των αστέγων στους δρόμους της πόλης, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι δεν έχει καμία σημασία αν είναι λίγοι οι πολλοί. «Και ένας να είναι, είναι μια “γροθιά στο στομάχι”», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι για πρώτη φορά οποιοσδήποτε άστεγος το επιθυμεί, έχει ένα κρεβάτι για να μείνει, αναφερόμενος στο νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων στην πλατεία Βάθη, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 400 άστεγοι συμπολίτες μας μέσα σε πολύ καλές συνθήκες. O Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον δεύτερο ξενώνα που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ για τη φιλοξενία των αστέγων χρηστών ναρκωτικών και εξήρε τη σημαντική δουλειά που κάνουν τα διεπιστημονικά συνεργεία του street work, σαρώνοντας τους δρόμους της πόλης.
Μιλώντας για τα βήματα της επόμενης μέρας, ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι χρειάζεται επειγόντως να δημιουργηθεί ένας ξενώνας για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς κι ένας νέος ξενώνας για γυναίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr