«Είμαστε να υποδεχθούμε το Ράλι Ακρόπολης. Επιστρέφει με το χαρακτήρα που του αξίζει. Η αφετηρία αν συμφωνήσει το ΚΑΣ, θα είναι στην Ακρόπολη, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ για πρώτη φορά θα έχουμε αγώνα στο κέντρο της πόλης γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Αυτό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι θα προβληθεί σε πάνω από 100 χώρες, είναι μια τρομερή διαφήμιση για την Αθήνα» τόνισε ο δήμαρχος.
Σε σχέση καύσωνα υπενθύμισε ότι «έχουμε ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες, ήδη πάρα πολλοί συμπολίτες μας έρχονται σε αυτές τις αίθουσες, έχουμε το λεγόμενο street work, διεπιστημονικά συνεργεία που σαρώνουν την πόλη, δίνουν συμβουλές σε αστέγους και χρήστες ναρκωτικών, νερό, τους παροτρύνουν να έρθουν στους χώρους του δήμου, έχουμε ιδρύσει και ένα πολυδύναμο κέντρο για να φιλοξενούνται με αξιοπρέπεια 400 συνάνθρωποί μας, αλλά έχουμε ιδρύσει και μια δομή για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών. Σε συνεργασίας με ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς βοηθιούνται αυτοί οι άνθρωποι να ξανακερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο φετινός καύσωνας είναι πρώιμος και δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε κλιματική κρίση. Πρόκειται, εξήγησε, για μεγάλο στοίχημα για το μέλλον ξεπερνάει τη θητεία μιας δημοτικής αρχής ή μιας κυβέρνησης. Κάθε χρόνο 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα στην Αθήνα.
«Προ δύο ετών η Moody’s ανέφερε ότι η Αθήνα κινδυνεύει ως προς την οικονομική της ανάπτυξη. Και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης ισχύει αυτό, όταν έχεις καύσωνα περιορίζεται η εμπορική κίνηση. Θα θέσουμε σε διαβούλευση το σχέδιο μας για την κλιματική αλλαγή ενόψει και της μεγάλης συνδιάσκεψης που θα γίνει στη Γλασκώβη στο τέλος του χρόνου».
Σημειώνοντας ότι το πράσινο είναι τα «πνευμόνια της πόλης», ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δουλεύεται ο Εθνικός Κήπος, δουλεύεται ο Λυκαβηττός, σε μερικούς μήνες ο Λόφος του Στρέφη και πριν το τέλος του χρόνου η Ακαδημία Πλάτωνος. «Μεγάλες παρεμβάσεις για να αναζωογονηθούν αυτοί οι μεγάλοι χώροι, και ταυτόχρονα μια σειρά από μικρότερης έκτασης χώροι όπως το πάρκο Fix, Eυελπίδων κλπ δουλεύονται συστηματικά» σημείωσε.
«Έχουμε τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό για το πράσινο. Ό,τι έγινε με την καθαριότητα θα γίνει και με το πράσινο. Θα το δούμε ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια εγκατάλειψης. Αυτό το καλοκαίρι αλλάζουμε το 80% του αρδευτικού δικτύου της πόλης, είναι πετσοκομμένο. Ασφαλτοστρώνουμε το μισό οδικό δίκτυο της πόλης. 1.150 δρόμοι. Έχουμε ήδη κάνει σε τρεις μήνες, 300 με 350 δρόμους, όσοι είχαν γίνει την προηγούμενη δεκαετία, και συνεχίζουμε με αυτό το ρυθμό για να καλύψουμε το υπόλοιπο δίκτυο σε 9 με 10 μήνες».
Σε σχέση με τα πεζοδρόμια, είπε ότι τέσσερα συνεργεία θα στηθούν στην πόλη θα δουλεύουν παράλληλα σε αυτό με νέα ψυχρά υλικά παντού.
«Για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουμε ήδη δημοπρατήσει έχουμε προγραμματίσει την πλήρη ανακαίνιση δύο δημοτικών κτιρίων, θα είναι δύο νέα πολυδύναμα ιατρεία. Προχωράμε στην αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση της εθνικής Βιβλιοθήκης. Έχουμε βγάλει κίνητρα αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, 5,5 εκατ. ευρώ για να κάνουν οι ΜμΕ, ειδικά της εστίασης, χρήση των πόρων αυτών. Θα επαναφέρουμε το πρόγραμμα Πρόσοψη που είχε επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν οικονομικά κίνητρα μέχρι και το 60% του συνολικού κόστους για την αποκαταστήσει πρόσοψη νέας πολυκατοικίας».
Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης στην πρωτεύουσα, τόνισε ότι «τα δημοτικά πάρκινγκ είναι ανοιχτά, έχουμε ελεγχόμενη στάθμευση, δεν μπορούμε να έχουμε άλλα πάρκινγκ γιατί δυστυχώς δεν έχουμε άλλους χώρους. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της πόλης γι’ αυτό και οι κλήσεις».
«Με το Σεπτέμβριο με το καλό να ξαναέχουμε δακτύλιο, θα έχουμε κυκλοφοριακά προβλήματα μέσα στην πόλη, τώρα που ξεκινάνε τα έργα του Μετρό, δεν είναι τώρα η ώρα να μην σχεδιάσουμε για το μέλλον, όλοι ξέρουμε τι έρχεται και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποίησε ο κ. Μπακογιάννης.
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, ο ίδιος σχολίασε ότι είναι σα να ζητάς από έναν ελέφαντα να χορέψει, «όμως έχουμε 110 ψηφιακές υπηρεσίες, έχουν κάνει χρήση ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι για πιστοποιητικά Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων (eservices.cityofathens.gr)».
«Έχουμε ακόμα ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη Microsoft και την Atcom με αισθητήρες στην όλη την πόλη, πχ σε έναν κάδο, ώστε να μπορούμε να ανασχεδιάσουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων ή αισθητήρες σε ράμπα ΑμεΑ ώστε όποιος παρκάρει σε ράμπα θα έρχεται άμεσα η δημοτική αστυνομία», είπε καταλήγοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr