Ακολουθούν τα βασικά σημεία στης συνέντευξης:
Οι άνθρωποι που δεν εγκαταλείπουν τη μάχη στις γειτονιές μας είναι η μεγάλη ελπίδα
Η Αθήνα είναι σε κρίση και για ν’ ανακάμψει, για να την δούμε να χτίζει κάτι καινούργιο, θέλει πάρα πολλή δουλειά και θέλει ταλέντα ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται για την πόλη. Και αυτό είναι που με ώθησε να δουλέψω για την Αθήνα, μια πόλη που αγαπάω βαθύτατα. Πάντα όταν προσπαθείς να δεις πώς μπορείς να φτιάξεις κάτι το οποίο έχει χαλάσει, αυτό που πρέπει να δεις είναι ποιοι είναι οι άνθρωποι και πώς νιώθουν. Εμείς οι Αθηναίοι, μετά από μια τόσο παρατεταμένη περίοδο κρίσης, είμαστε στο όριο να εγκαταλείψουμε τη μάχη και πάρα πολλοί την έχουν ήδη εγκαταλείψει. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, διότι από την ώρα που θα εγκαταλείψουμε τη μάχη, η μάχη χάνεται. Όμως σε κάθε γειτονιά υπάρχει ένας άνθρωπος εδώ, ένας άνθρωπος εκεί, άνθρωποι οι οποίοι ακόμα και στα χειρότερα της κρίσης συνεχίζουν να παλεύουν για να κρατήσουν τις γειτονιές ζωντανές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες. Τα βάζουν με όλα τα προβλήματα του τόπου και παλεύουν παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η μεγάλη ελπίδα. Ο στόχος ο δικός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αυτών των ανθρώπων, ανθρώπων που νοιάζονται για τη γειτονιά τους, το διαμέρισμά τους, την πόλη τους και με αυτούς τους ονθρώπους να έρθουμε μαζί έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε την Αθήνα την πόλη που θέλουμε.
Πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Αθήνα, όχι μόνο στο κέντρο
Tον πολιτισμό της Αθήνας πρέπει να τον "βγάλουμε στο δρόμο". Και δεν πρέπει να τον πάμε μόνο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πρέπει να πάμε σε γειτονιές όπως είναι τα Σεπόλια, όπως είναι ο Κολωνός, όπως είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Συνοικίες και γειτονιές που έχουν τεράστια ιστορική σημασία. Ο πολιτισμός, αυτές τις γειτονιές μπορεί να τις αναδείξει, μπορεί να δώσει ζωή, μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα εγκατάλειψης και σιγά - σιγά να δεις την Αθήνα να απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της και να δημιουργείται ένας πραγματικός πόλος πολιτισμού, ο οποίος να μας κάνει εμάς περήφανους και ο οποίος να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Αυτό είναι θεωρώ από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε και μπορεί να γίνει με ελάχιστο κόστος. Το έχουμε κάνει άλλωστε και στο παρελθόν. Για πράδειγμα, η Λυρική Σκηνή όταν ανέλαβα το Υπουργείο, βγήκε στο δρόμο. Βγήκαν τα παιδιά της Λυρικής με το διώροφο λεωφορείο, πήγαν στη Βαρβάκειο Αγορά και μέσα από διάφορα δρώμενα εκεί, το αποτέλεσμα ήταν και οι Αθηναίοι να αγαπήσουμε τη Λυρική και να γεμίζουμε κάθε μέρα την αίθουσά της αλλά και να νιώσουμε ότι αυτή η πόλη είναι ζωντανή και ότι ο κόσμος του πολιτισμού νοιάζεται γι' αυτήν.
Nα σταματήσουμε την αιμορραγία του brain drain με ανάπτυξη δράσεων που θα κρατήσουν τα παιδιά μας εδώ
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης στην πόλη έτσι ώστε να προκύψουν δράσεις που να κρατάνε τα παιδιά μας εδώ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εμείς έχουμε αποτυπώσει τουλάχιστον τρία είδη οικονομικών δράσεων που έχουν τρομερές δυνατότητες μέσα στο κέντρο της Αθήνας.Ένα είναι Έλληνες τεχνίτες που κάνουν καταπληκτικής ποιότητας προϊόντα, τους οποίους όμως θεωρεί το κράτος ελεύθερους επαγγελματίες και τους πετσοκόβει. Εκεί εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, να επιδοτήσουμε τα ενοίκια, να δημιουργήσουμε χώρους στους οποίους οι καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες και αυτό να τους δώσει ζωή. Το δεύτερο είναι η λεγόμενη κοινωνική οικονομία, που δεν αφορά μόνο ανθρώπους άνεργους ή άστεγους, αλλά και πρώην χρήστες που βρίσκουν δουλειά η οποία αλλάζει την όψη της Αθήνας. Η κοινωνική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες, έχει γίνει ένα έργο να αναπτυχθεί και τώρα μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο. Και τρίτο που αφορά τη νεότερη γενιά είναι οι τεχνολογίες που συνδέονται ειδικά με μια δράση μέσα στην πόλη. Σκεφτείτε αν η Ελλάδα γινόταν ένας πυρήνας επιχειρήσεων οι οποίες συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και τον τουρισμό ή τον πολιτισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr