Παρόλα αυτά, αν και ακούγεται οξύμωρο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, θεωρούν σαν «καλά νέα» τη μικρή αύξηση στο shoplifting, το οποίο για το 2008 ανήλθε μόνο, σε 0,08%, αλλά είναι αρκετά ανήσυχες όταν αντιλαμβάνονται πως το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 1,7 δισ. δολάρια. Η συνολική συρρίκνωση για το 2008, ήταν 36,5 δισ. δολάρια, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της έρευνας του National Retail Federation (Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανεμπορίου) των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Είναι γεγονός, ότι η ανέχεια και η συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών διεθνώς, διογκώνει τις κλοπές αγαθών και διαφοροποιεί τις μεθόδους κλοπής διαφόρων προϊόντων.
Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την αποχή των καταναλωτών από τα καταστήματα τους και τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων στα προϊόντα τους. Ωστόσο, στην έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Retail Federations Loss Prevention Conference and EXPO, έδειξε, ότι η συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων, κυμαινόταν, στο 1,52% το 2008, ενώ το 2007 ήταν στο 1,44%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι συνολικές απώλειες των λιανικών πωλήσεων, αυξήθηκαν στα 36,5 δισ. δολάρια, από 34,8 δισ. που ήταν το 2007. Η αύξηση της πτώσης των λιανικών πωλήσεων, καταδεικνύει ότι οι εγκληματίες έχουν βρει νέους τρόπους να χειραγωγούν και να διαφθείρουν την βιομηχανία λιανεμπορίου, όπως ανέφερε στο παραπάνω συνέδριο ο Dr. Richard Hollinger, καθηγητής εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, επισημαίνοντας πως πολλοί επιχειρηματίες, αναγκάζονται να μειώσουν τα έξοδα τους λόγω της κρίσης, πράγμα το οποίο προσφέρει νέες ευκαιρίες στους κλέφτες για να εκμεταλλευτούν τις επιχειρήσεις και την αδυναμία τους να προστατευτούν.
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της συρρίκνωσης των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, οφείλεται στις κλοπές των ίδιων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, οι όποιες αντιπροσωπεύουν τα 15,9 δισ. δολάρια, δηλαδή, το 44% των συνολικών απωλειών. Η έρευνα, κατέγραψε, ότι το 14% από τις περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται εξωτερικοί παράγοντες, το Shoplifting αναλογούσε στα 12,7 δισ. δολάρια (35%) των απωλειών. ’λλες απώλειες, οφείλονταν σε διοικητικά λάθη (5,4 δισ. δολάρια και 15% αντίστοιχα) και σε 1,4 δισ. δολάρια (και 4% της ετήσια συρρίκνωσης), σε απάτες των πωλητών.
Στο τέλος της ημέρας, από την μια πλευρά, μπορεί η ζοφερή οικονομική συγκυρία που βιώνει και το λιανεμπόριο, να ευθύνεται για την αύξηση των κλοπών και της εγκληματικότητας γενικότερα, από την άλλη, όμως, η κλοπή δεν είναι θέμα κάλυψης μιας ανάγκης από ανέχεια, αλλά από απληστία, δήλωσε, ο senior asset protection advisor της NRF, Joe LaRocca. Οι άνθρωποι φαίνεται πως «δεν κλέβουν για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους, κλέβουν, iPods, τσάντες και άλλα προϊόντα επιλεκτικά». Θα ήταν χρήσιμο αν γνωρίζαμε τα αντίστοιχα στοιχεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
Πάνος Τσαγκαράκης
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr