Έχοντας αδυναμία στις διάφορες μορφές τέχνης, δεν μπόρεσα να μην περάσω στο εσωτερικό του χώρου και να παρατηρήσω εντυπωσιασμένος, τι μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης, σχεδιαστής με ανακυκλώσιμα υλικά. Από τα πιο απίθανα χρηστικά αντικείμενα έως μοναδικά έργα τέχνης.
Η σύγχρονη τέχνη, μεταμόρφωσης αντικειμένων-υλικών έχει τις ρίζες της στη Found Art, τη μορφή τέχνης, που πρώτος εφήρμοσε με το επαναστατικό για την εποχή εκείνη [1917]έργο του «την κρήνη», ο Marcel Duchamp. Ο ορισμός της Found Art, περιγράφει την τέχνη που δημιουργήθηκε από την απροκατάληπτη τροποποίηση αντικειμένων που δεν θεωρούνταν τέχνη, δηλαδή, την τροποποίηση ενός αντικείμενου σε έργο τέχνης, το οποίο συχνά δεν αναγνωρίζεται και αμφισβητείται, και μπορεί να ερμηνευτεί μόνο από τον καλλιτέχνη που το δημιούργησε.
Έκτοτε, οι μορφές σύγχρονης τέχνης εμπλουτίστηκαν και με άλλες ορολογίες όπως της Junk καιTrash Art, της Scrap κα.
Η ανακύκλωση διαφόρων άχρηστων υλικών και η τροποποίηση και προσαρμογή τους σε αντικείμενα τέχνης, είναι και αυτή μέρος της Found Art.
Το εντυπωσιακό και αξιοσημείωτο είναι, ότι αναγάγετε από την εταιρία UBU ΑΕ, σε βιομηχανική τέχνη. Η UBU ΑΕ, είναι ελληνική εταιρία παραγωγής αντικειμένων τέχνης Ιδρύθηκε από ανθρώπους με 20 έτη εμπειρία στο χώρο της βιομηχανίας της ανακύκλωσης. Η φιλοσοφία της, είναι, η διάδοση αντικειμένων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά. Η δημιουργική ομάδα της από καλλιτέχνες, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες με τις ιδέες τους, μεταμορφώνουν νεκρά-άχρηστα υλικά σε χρηστικά προϊόντα και μοναδικά έργα τέχνης.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε ένα από τα δυο καταστήματα-χώρους έκθεσης της UBU στην Κηφισιά και την Πλάκα, αλλά, όπως με πληροφόρησε η υπεύθυνη του χώρου, και στο Παρίσι, αν τύχει και βρεθείτε εκεί.
Πάνος Τσαγκαράκης
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr