Κάποιοι άλλοι ότι η Γαλλία πληρώνει σήμερα τη χρόνια κατάσταση ανοχής της
απέναντι στους ισλαμιστές. Μερικοί άλλοι, τέλος, θεωρούν ότι η Γαλλία εισπράττει τώρα την καταιγίδα των ασκών του Αιόλου, που η ίδια άνοιγε όταν το 2103 εξόπλιζε τον FSA, δηλαδή το στρατό απελευθέρωσης της Συρίας που είχε συσταθεί από τους καθεστωτικούς αντιπάλους του δικτάτορα Ασάντ.
Ο γράφων πιστεύει ότι η Γαλλία υπήρξε πάντα συνεπής στην πολιτική της παροχής ασύλου σε όσους κατέφευγαν εκεί για να αποφύγουν την δίωξη για πολιτικούς λόγους στη χώρα τους και οι προσπάθειές της για την ένταξη των μεταναστών, έστω και αν δεν απέδωσαν πάντα τα αναμενόμενα, υπήρξαν πάντα ειλικρινείς. Εδώ και αιώνες το Παρίσι αποτελεί σταυροδρόμι στη διαμόρφωση της διανόησης και της πολιτικής σκέψης της Ευρώπης.
Αυτό το οφείλει και σε πρόσφυγες που έζησαν εκεί με άσυλο και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μοναδικής της φυσιογνωμίας. Η ελευθερία στοχασμού και έκφρασης και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα υπήρξαν πάντα βασικά συστατικά της πολιτισμικής φυσιογνωμίας αυτής της μεγαλούπολης. Το ισλάμ όμως δεν ταυτίζεται με
την τρομοκρατία. Ο εξτρεμισμός αποτελεί, δυστυχώς, μία υπεραπλουστευμένη εκτροπή της πίστης που οδηγεί σε απάνθρωπα εγκλήματα στο όνομα μιάς θρησκείας ή κάποιας ιδέας. Θυμίζουμε ότι το Παρίσι εκτός από τον Μαρξ και τον Λένιν έχει επίσης φιλοξενήσει και πολλούς ηγέτες του Ισλάμ, όχι πάντα μετριοπαθείς, μεταξύ των οποίων και τον Χομεϊνί. Όταν, τέλος, η Γαλλία ήταν ανάμεσα στις χώρες που εξόπλιζαν τους αντιπάλους του Ασάντ, δεν είχε ακόμη λόγους να πιστεύει ότι κάποια από τα όπλα θα έπεφταν τελικά στα χέρια των εξτρεμιστών του Ισλαμικού κράτους.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαμερίσματα της πρωτεύουσας που χαρακτηρίζονται από τη συνύπαρξη πολλών εθνικών και πολιτισμικών μειονοτήτων. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η επιλογή των στόχων αυτών δεν ήταν τυχαία.
Μόλις έγιναν γνωστές οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι λαοί όλων των ανεπτυγμένων χωρών εκδήλωσαν αμέσως την αλληλεγγύη τους υπέρ ενός λαού που υπέφερε από την άνανδρη αυτή επίθεση επειδή εμμένει να υποστηρίζει έμπρακτα τις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας και της ισότητας των φύλων, τις οποίες
απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού κράτους. Ο λαός μας, ο οποίος έχει ακόμη νωπές τις μνήμες της συμπαράστασης των Γάλλων στους Έλληνες στα χρόνια της δικτατορίας όταν, ανάμεσα σε πολλούς άλλους άσημους ή και επιφανείς πολιτικούς και στοχαστές, φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Μίκη Θεοδωράκη, από τις πρώτες στιγμές εκδήλωσε αυθόρμητα και σε όλα τα επίπεδα την αλληλεγγύη του προς το Γαλλικό λαό για το δράμα του.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ξεπέρασαν με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο κάθε όριο και θα δρομολογήσουν, επομένως, σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από την ΕΕ στο σύνολό της. Διότι, αν η ΕΕ, η οποία αναγνωρίζει στο Παρίσι σημαντικό μέρος της ιδεολογικής και πολιτισμικής της ταυτότητας, δεν υπερβεί τις εσωτερικές της αδυναμίες και δεν αντιμετωπίσει από κοινού τον κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, απειλείται με διάλυση.
Η τρομοκρατία στο Παρίσι ή και αλλού στην Ευρώπη αποτελεί ήδη μία πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα για μας στην Ευρώπη. Υπάρχουν ωστόσο λαοί που την
υφίστανται στην καθημερινότητά τους. Διότι τρομοκρατία δεν είναι μόνο οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Τρομοκρατία είναι και η σε καθημερινή βάση βίαιη καταπίεση
και καταστολή αξιών που εμείς τις θεωρούμε δεδομένες. Η τρομοκρατία αποτελεί σήμερα την κυριότερη απειλή που δημιουργεί προσφυγικά ρεύματα από χώρες όπως η
Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν, χώρες στις οποίες ευδοκιμούν εξτρεμιστές του Ισλάμ, οι οποίοι δείχνουν μηδενική ανοχή σε τέτοιες αξίες.
Κατά πάσα πιθανότητα, η αναμενόμενη εντατικοποίηση των πολεμικών επιχειρήσεων από τη Γαλλία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις τάσεις φυγής από τη Συρία και το Ιράκ. Η χώρα μας, μέσω όχι μόνο της παρούσας Κυβέρνησής μας αλλά και κάποιων από τις επόμενες, θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη σε όλους αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν. Τα διαδοχικά κύματα μετανάστευσης θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας αλλά και στις σχέσεις με τα γειτονικά μας κράτη. Το θέμα θα πρέπει, επομένως, να μελετηθεί με σοβαρότητα και να τεθεί από την αρχή σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει αντικείμενο ενός κατά το δυνατό πληρέστερου σχεδιασμού για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων και τη μεγιστοποίηση των όποιων θετικών, ώστε πέρα από τα προβλήματα να δημιουργηθούν, ενδεχομένως, για μας και ευκαιρίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr