Ανεξάρτητα με το πώς θα καταλήξει τελικά η θητεία του Απόστολου Τζιτζικώστα, είναι προφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον επέλεξε επειδή είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκό όραμα που θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας εντος ΕΕ, αλλά γιατί θέλει να ικανοποιήσει το εσωτερικό του κόμματός του και να... ξεφορτωθεί έναν πιθανό αμφισβητία του.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει διαφορετικές πολιτικές θέσεις από τον Μητσοτάκη και εκφράζει ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ. Είναι ακόμα και σήμερα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και αποτελεί ανάχωμα για τις διαρροές προς τα δεξιά του κόμματος. Έχει επίσης καλές σχέσεις με την Εκκλησία, που ο Μητσοτάκης τις χάλασε σε ένα βαθμό, λόγω του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, μάλιστα, ο Τζιτζικώστας έπαιξε με σχετική επιτυχία το ρόλο του κυματοθραύστη για τη ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα και βοήθησε το κόμμα να συγκρατήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα ποσοστά του.
Παράλληλα, προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα προσπαθεί με πολλούς τρόπους να αποδείξει πως δεν έχει παρεμελήσει το κόμμα του. Το απέδειξε στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και στις επιλογές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Μειώθηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί και οι ΠΑΣΟΚογενείς για να αναλάβουν πόστα περισσότερα γαλάζια στελέχη.
Έτσι λοιπόν επέλεξε να κινηθεί ο Μητσοτάκης και σε επίπεδο ΕΕ, παρότι ο Τζιτζικώστας δεν είναι ένας κλασικός φιλοευρωπαϊστής πολιτικός. Αντίθετα, είναι απέναντι σε πολλές από τις βασικές πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες ενστερνίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις
Ο πρωθυπουργός επέλεξε λοιπόν τον Τζιτζικώστα παρότι η Ελλάδα, με την επιλογή αυτή, χάνει εκ των πραγμάτων ένα από τα χαρτοφυλάκια που διεκδικούσε, αυτό του Επιτρόπου Διεύρυνσης. Ο περιφεριεάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι προφανώς ακατάλληλος για αυτό, λόγω της αντίθεσής του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι επίσης πιο φιλορώσος από τους περισσότερους Ευρωπαίους για να αναλάβει την Επιτροπή Άμυνας και σε κάθε περίπτωση δεν έχει απόλυτη σύμπνοια στο Ουκρανικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Να σημειώσουμε ακόμα πως οι γνωρίζοντες τα ευρωπαϊκά θέματα κάνουν σαφές πως ο κ. Τζιτζικώστας είναι σχετικά άγνωστο πρόσωπο για τους περισσότερους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και ο διορισμός του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Οι καλές σχέσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βέβαια, αναμένεται να παίξουν ρόλο και ο κ. Τζιτζικώστας να πάρει τελικά ένα χαρτοφυλάκιο στα μέτρα του.
Εν προκειμένω το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών μοιάζει ως η πιο πιθανή επιλογή, με την Ελλάδα να ρίχνει το βάρος της σε αυτόν τον τομέα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Παράλληλα, η Ευρώπη σχεδιάζει ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στα Βαλκάνια και ένας Θεσσαλονικιός πολιτικός μπορεί να κάνει τη δουλειά.
Όλα τα παραπάνω, πάντως, επιβεβαιώνουν απλώς όσα γράψαμε στην αρχή. Πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν ήταν η προφανής επιλογή αν είχε κάποιος ευρωπαϊκά κριτήρια. Αντικειμενικά, μιλώντας, είναι πιο ικανός για πρόεδρος της ΝΔ, παρά για Ευρωπαίος Επίτροπος. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον το ίδιο πανίσχυρος πολιτικά όσο στο πρόσφατο παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό, επέλεξε να κινηθεί στρατηγικά. Ικανοποίησε το εσωτερικό του ακροατήριο και παράλληλα έστειλε εκτός Ελλάδας έναν από τους εν δυνάμει αμφισβητίες, αλλά και διαδόχους του στην ηγεσία της ΝΔ. Υπολογίζει επίσης ότι οι φιλοδοξίες του Τζιτζικώστα για ευρωπαϊκή καριέρα, θα τον οδηγήσουν στο να στρογγυλέψει τις θέσεις του και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι θα αποδυναμωθεί σαν αντίπαλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr