Για να αποκτήσουν κάποιο νόημα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι παράμετροι που τέθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και με τις οποίες δεν διαφωνεί κανείς. Να υπάρξουν δηλαδή αυστηρές ποινές, έλεγχοι και κάμερες στα γήπεδα, αλλά και σε βάθος διερεύνηση της Δικαιοσύνης για να βρούμε ποιοι χρηματοδοτούν, υποκινούν και προστατεύουν τις στρατιές των χούλιγκανς.
Ενώ αυτά... εκκρεμούν για χρόνια, οι θύρες κλείνουν για δύο μήνες και μέχρι τότε θα πρέπει οι ΠΑΕ να έχουν βάλει κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Προφανώς βέβαια οι μεγάλες ΠΑΕ πληρούν ήδη και τις δυο αυτές προϋποθέσεις, απλά δεν τηρούνται όπως πρέπει. Οπότε σε δύο μήνες θα δηλώσουν έτοιμες και θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα. Πάμε παρακάτω.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ορίσει αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
Αυτή η ανακοίνωση είναι η μόνη που βγάζει νόημα και θα αποτελέσει το «κλειδί» για το αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού.
Η κυβέρνηση για παράδειγμα θα πρέπει να πει πως αν πέσει φωτοβολίδα μέσα ή έξω από το γήπεδο και χτυπήσει παίκτη, αστυνομικό ή οπαδό, η ομάδα θα αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα έφεσης.
Μόνο με τέτοιες ποινές μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση. Και φυσικά θα πρέπει να ισχύουν για τους αγώνες όλων των αθλημάτων, όχι μόνο του ποδοσφαίρου.
Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως τα επεισόδια που έφεραν τις παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν σε αγώνα βόλεϊ.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμωρήσει τις ομάδες σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, προφανώς επειδή πιστεύει ότι εκεί τις «πονάει» περισσότερο, αλλά τα μέτρα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Και σίγουρα είναι άδικα για άλλες ομάδες. Γιατί για παράδειγμα να γίνει ο αγώνας Κηφισιά – ΠΑΣ Γιάννινα χωρίς φιλάθλους;
Και γιατί οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μπορούν να δουν βόλεϊ και μπάσκετ, αλλά όχι ποδόσφαιρο; Και τελικά δεν κλείνουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων, όπως μας είχαν ανακοινώσει προ τριμήνου;
Πρόκειται ασφαλώς για παραδοξότητες οι οποίες θα δικαιολογηθούν αν αυτή τη φορά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης παράξουν αποτέλεσμα.
Δικαιούμαστε ασφαλώς να έχουμε τις αμφιβολίες μας, καθώς τα ίδια ανακοίνωσε η κυβέρνηση και όταν δολοφονήθηκε ο οπαδός της ΑΕΚ από τους Κροάτες. Μόνο που τότε δεν έγιναν κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες. Αλλά για κάμερες, ελέγχους και συνδέσμους, οι ανακοινώσεις ήταν ίδιες.
Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, πως αυτή τη φορά η ειδοποιός διαφορά έγκειται στις ποινές που η Πολιτεία δηλώνει ότι θα επιβάλλει παρακάμπτοντας την αθλητική δικαιοσύνη.
Αν σε δύο μήνες έχουμε πράγματι ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τις ομάδες που θα τις αναγκάσει να αναλάβουν και οι ίδιες δράση για να «μαζευτούν» οι στρατιές των χούλιγκανς, τότε πράγματι θα καταγραφεί πρόοδος.
Δώσαμε, όμως, σαφές παράδειγμα παραπάνω. Οι ποινές που θα οριστούν θα πρέπει να είναι αυστηρές και να μην έχουν κανένα «παραθυράκι» για το αν και πότε θα εφαρμοστούν.
Αν δεν γίνει αυτό το... θαύμα, τότε απλώς θα έχουμε κλείσει τα γήπεδα για δύο μήνες. Θα γίνουν 9 αγώνες χωρίς φιλάθλους και οι μεγάλες ΠΑΕ θα χάσουν έσοδα από τα εισιτήρια σε 4-5 αγώνες που είναι σε αυτό το διάστημα στην έδρα τους. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα το αντέξει η τσέπη τους…
Όσο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το «ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα» έχει διπλή ανάγνωση. Πρώτον, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί επαρκώς με το θέμα και δεύτερον πως θέλει να διώξει από πάνω της την ευθύνη. Θα τολμήσουμε μία πρόβλεψη. Δεν θα φτάσει ψηλά αυτή η έρευνα.
Άλλωστε, αν βρίσκαμε τους υποκινητές και τους... χορηγούς, θα ήταν από μόνο του αρκετό για να περιοριστεί η οπαδική βία. Και δεν θα κλείναμε τα γήπεδα για το θεαθήναι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr