Αρμόδια χείλη μας είπαν πρόσφατα: «η μάχη κατά των πυρκαγιών του θέρους κερδίζεται το χειμώνα…». Σωστό και «πιασάρικο», ο εμπνευστής μπορεί να είναι υπερήφανος. Όμως ο χειμώνας περνάει και μένει πάντα σε ισχύ η υπ’ αρ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «περί καθορισμού προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας», η οποία με τη διατύπωσή της, καταφέρνει να εξαιρέσει από την ευθύνη και τη μέριμνα πυροπροστασίας των Δήμων όλες τις άκτιστες οικοπεδικές εκτάσεις που ευρίσκονται εντός της επικράτειάς τους αλλά εκτός σχεδίου! Όμως, εξαιτίας της αμέλειας των ιδιοκτητών αυτών ακριβώς των οικοπέδων να τα καθαρίσουν από τα ξερόχορτα - και της εγκληματικής αδιαφορίας των περισσότερων Δήμων να τους το επιβάλλουν - μπαίνουν και φουντώνουν οι περισσότερες περιαστικές πυρκαγιές στη χώρα!
Χαμένοι στη διατύπωση…
Η ίδια διάταξη στη συνέχεια αναφέρει: «Εφόσον ο οικείος Δήμος διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να αιτηθούν τη διενέργεια καθαρισμού με χρέωση της αντίστοιχης δαπάνης στο όνομά τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή από ιδιωτική εταιρία με την οποία ο οικείος Δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση.»
Προσέξτε την περίτεχνη διατύπωση και τη σώρευση προϋποθέσεων εξαίρεσης, ώστε να μη στεναχωρήσουμε τους Δημάρχους, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν τη δουλειά τους: «εφόσον … διαθέτει»… «μπορεί …να παρέχεται (από το Δήμο, εννοείται)». Διπλή διαφυγή για τους πονηρούς: Σαν να το ακούω στο δικαστήριο του μέλλοντος «…δεν είχαμε την υποδομή, Κύριε Πρόεδρε…» ή « κατά το γράμμα της διάταξης, δεν είχαμε την υποχρέωση, Κύριε Πρόεδρε…»
Εντούτοις, εμείς γνωρίζουμε ότι, με βάση τις πάγιες διατάξεις, οι Δήμοι λαμβάνουν ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια για την πρόσληψη (εκτός ΑΣΕΠ, εννοείται…) έκτακτου εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας. Επίσης, είναι κοινό μυστικό και συζητείται «στους ανά την Επικράτεια καφενέδες» ότι οι άνθρωποι αυτοί, τις περισσότερες φορές, δεν αξιοποιούνται και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους εκπαιδεύσει ώστε να επιτελέσουν παραγωγικό έργο στον τομέα για τον οποίο προσλήφθηκαν.. δηλ. την πυροπροστασία και την πρόληψη των πυρκαγιών.
Και ο χειμώνας περνάει…
Όμως, πριν περάσει ανεπιστρεπτί και έρθει και πάλι η εποχή των κροκοδείλιων δακρύων για τις πυρκαγιές που θα αφανίσουν μετά βεβαιότητος την ελληνική ύπαιθρο, έχω μια πρόταση: η δορυφορική τεχνολογία, στην οποία πρόσφατα αναφέρθηκαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υφυπουργός ΠΕΝ κ. Ταγαράς, δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν εκτός από τα νέα αυθαίρετα και τα ακαθάριστα οικόπεδα, είτε εντός είτε εκτός σχεδίου. Ενώ, παράλληλα, το Κτηματολόγιο θα μπορούσε να δώσει τις πληροφορίες για την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους. Άρα, είναι επί της αρχής δυνατόν να γνωρίζουν οι «συναρμόδιοι φορείς» το ποιος παρανομεί αφήνοντας το οικόπεδό του ακαθάριστο και να του επιβάλουν την τήρηση της υποχρέωσής του.
Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί, αξιοποιώντας την τεχνολογία, μια σύγχρονη Διοίκηση. Εάν βέβαια νοιάζεται, έστω λίγο, για τους διοικούμενους και την κοινωνία και όχι μόνο για την εδραίωση της εξουσίας της στις ερχόμενες εκλογές. Έχει λοιπόν η Διοίκηση τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τη συνέχιση του αφανισμού της υπαίθρου μας από τις πυρκαγιές.
Βεβαίως, μπορεί εξ ίσου καλά να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες με κάποια προσχήματα, έτσι ώστε να μην στεναχωρήσει τους δικούς της. Όμως, προσοχή, η εξέλιξη της τεχνολογίας κάνει τα έωλα προσχήματα διαφανή και όλοι μπορούν πια να δουν τα ελλείμματα βούλησης και ικανότητας των διοικούντων. Και πάλι, αν το έχει κατά νου, ας κάνει γρήγορα…
Γιατί ο χειμώνας περνάει…
Νίκος Αντ. Ζαχαριάδης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Επιχ. Ερευνητής Stanford Uni.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr