Και οι μεν εκπρόσωποι της ιδιόμορφης αυτής κυβέρνησης, συνηθισμένοι να αδιαφορούν για την εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ (Μανωλάδα, Τουρκική Ενωση Ξάνθης) σε βάρος της χώρας, απέφυγαν –ακόμη και πρόσφατα στις ΗΠΑ- να υποσχεθούν στους εκεί έλληνες ομογενείς ότι θα τους δώσουν, επιτέλους, δικαίωμα ψήφου.
Ο δε αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φάνηκε ανενημέρωτος και αδιάβαστος, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, όπου κατέθεσε, όπως πληροφορηθήκαμε, πάλι την πρόταση νόμου για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού, ζητώντας την άμεση συζήτησή της στη Βουλή.
Διότι, ενώ αναλώθηκε σε αβανταδόρικες ατάκες, για το αυτονόητο της χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους έλληνες ομογενείς του εξωτερικού, λησμόνησε ή δεν ήξερε να πει ότι, αυτό αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της χώρας, μετά την καταδίκη της από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι ύστερα από την εκδίκαση προσφυγής, που είχαν καταθέσει στο Δικαστήριο δύο έλληνες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα εισέπραξε, στις 8 Ιουλίου 2010, μία ξεγυρισμένη καταδίκη για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και λοιδωρήθηκε δεόντως, διότι δεν έχει θεσμοθετήσει, εδώ και τριάντα χρόνια, το δικαίωμα των ελλήνων ομογενών να ψηφίζουν στον τόπο της μόνιμης διαμονής και εργασίας τους.
Με κομψό τρόπο το Δικαστήριο ανέφερε τότε, σ' αυτή του την απόφαση, ότι η Ελλάδα μαζί με την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μάλτα είναι οι μόνες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δεν δίνουν, στους υπηκόους τους που ζουν στο εξωτερικό, τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Η προσφυγή των Νικόλαου Σιταρόπουλου και Χρήστου Γιακουμόπουλου υποβλήθηκε στο Δικαστήριο στις 20 Σεπτεμβρίου 2007 και αναφερόταν στο ότι, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2007 στην Ελλάδα, δεν μπόρεσαν, εξαιτίας αυτής της «αδυναμίας» των ελληνικών αρχών, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, το Στρασβούργο.
Δύο και κάτι χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση και στις 22 Νοεμβρίου 2010, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν στο Δικαστήριο αίτημα να επανεξετασθεί αυτή η υπόθεση από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα και επανεξέτασε την υπόθεση στις 4 Μαΐου 2011, αλλά σε... δημόσια ακρόαση.
Έτσι, οι εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών επανεκτέθηκαν... δημοσίως, υποστηρίζοντας το δίκαιο των «αδυναμιών» της χώρας, που επί τριάντα χρόνια δεν έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει το δικαίωμα των ομογενών Ελλήνων να ψηφίζουν στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Όχι τίποτα άλλο, δηλαδή, αλλά οι έλληνες του εξωτερικού ισοδυναμούν με τον πληθυσμό των ελλήνων εκλογέων του εσωτερικού και αν τους δοθεί δικαίωμα ψήφου εκεί που βρίσκονται, κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της κάλπης, όταν και όποτε αυτή στηθεί…
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr