Ο μη εκλεγμενος με την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών, πρόεδρος Γιούνγκερ, αντί ν’ αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που- ως εκ της θέσεως του- του αναλογεί και να δώσει ένα περίγραμμα, έστω, εκείνων που πρέπει άμεσα να γίνουν, για να μπορεί η πάλαι ποτέ ενωμένη Ευρώπη, να δεί ότι έχει κάποιο μέλλον, προτίμησε να υποβάλλει στους ευρωβουλευτές ένα κακοφτιαγμένο «quiz».
Κάλεσε, δηλαδή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να συμβάλλουν στη συζήτηση, που θα κρατήσει μέχρι τον ...Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει η ουσιαστική κουβέντα, για του πού βρίσκεται η ΕΕ και που μπορεί να πάει, επιλέγοντας ένα από τα πέντε εναλλακτικά σενάρια, που τους παρουσίασε:
«Καμία αλλαγή»
«ΕΕ με μόνο την εσωτερική αγορά»
«Όσοι μπορούν, να κάνουν περισσότερα»
«Να κάνουμε λιγότερα, καλύτερα»
«Να κάνουμε περισσότερα όλοι μαζί»...
Πέρα από το καθόλου ευφυές αυτού του πολιτικού τεχνάσματος, ωστόσο, καθήλωσε τους συνομιλητές του, με την γενίκευση της ευθύνης ότι «Αποστολή μας είναι να δείξουμε τι είναι σε θέση να κάνει η Ευρώπη και τι δεν μπορεί να κάνει».
...και αυτοδιαψευδόμενος, για το τι πράγματι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, για την επίλυση των προβλημάτων που την ταλανίζουν (τρομοκρατία, ανεργία, προσφυγικό), έφερε το παράδειγμα της ανεργίας, «ομολογώντας» ότι «η ΕΕ απο μόνη της δεν μπορεί να έχει ολόκληρη την ευθύνη για την καταπολέμηση της ανεργίας». «Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τον ουρανό με τ’ άστρα... Υπάρχουν περιπτώσεις που το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ένα τηλεσκόπιο», συμπλήρωσε, κάνοντας κακής ποιότητας χιούμορ.
Η «ομολογία» αυτή του προέδρου Γιούνγκερ, που ουδόλως σχολιάσθηκε ή επικρίθηκε απ’ όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτή την συζήτηση μελλοντολογίας, ωστόσο, απέδειξε πως το μόνο βέβαιον, από τα όποια σενάρια επιλεγούν για την χάραξη του μέλλοντος της ΕΕ, μέσα σ’ αυτό το μέλλον δεν θα έχουν θέση οι άνεργοι.
Τον περασμένο Μάιο, οι νέοι άνεργοι Ευρωπαίοι έφταναν τα 5,2 εκατομμύρια ενώ, στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία ένας στους δύο νέους εξακολουθεί να είναι άνεργος, με την εικόνα στην υπόλοιπη ΕΕ να μην είναι καλύτερη καθώς το ποσοστό ανεργίας στους νέους εξακολουθεί να βρίσκεται στο 23%.
Γενικότερα δε και σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, η ανεργία στο σύνολο της ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (από 4% στην Τσεχία μέχρι 24% στην Ελλάδα), με τρείς στους τέσσερις ευρωπαίους , να κραυγάζουν εναγωνίως, για το τι θα κάνει η ΕυρωπαΪκή Ενωση να εξασφαλίσει επενδύσεις και υψηλής ποιότητας, βιώσιμη απασχόληση.
Εκ των ανωτέρω, καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι η «ομολογία» Γιούνγκερ πως «η ΕΕ απο μόνη της δεν μπορεί να έχει ολόκληρη την ευθύνη για την καταπολέμηση της ανεργίας», δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, για ένα καλύτερο μέλλον στα δεκάδες εκατομμύρια των ανέργων ευρωπαίων.
Η...συζήτηση, πάντως, θά συνεχισθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr