Με την απόφαση του αυτή, που συνιστά πλέον νομολογία για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Δικαστήριο καταδίκασε, για την εν λόγω παράβαση, την Εσθονία, δικαιώνοντας τον Ρομέο Κάλντα, ο οποίος κρατείται στις Εσθονικές φυλακές και είχε καταφύγει στο Δικαστήριο, καταγγέλοντας ότι οι αρχές της χώρας του, είχαν αρνηθεί να του επιτρέψουν την πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, σε ιστοσελίδες που περιείχαν νομικές πληροφορίες-χρήσιμες για την υπόθεση του.
Όπως είχε αναφέρει στην προσφυγή του ο Εσθονός κρατούμενος των φυλακών, η απαγόρευση της πρόσβασης του στις εν λόγω ιστοσελίδες του διαδικτύου, παραβίασε το δικαίωμα του, να πάρει τις πληροφορίες που του ήταν απαραίτητες, προκειμένου να «στηρίξει» την απαίτηση του για νέα έρευνα της υπόθεσης του και την υπερασπιστική του τακτική.
Γενικώς, όπως λέει το Δικαστήριο στην απόφαση του, τα συμβαλλόμενα με την Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κράτη, δεν είναι υποχρεωμένα να επιτρέπουν σε κρατούμενους φυλακών, την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.
Ειδικώς, όμως, όπως συμπέρανε το Δικαστήριο, η απαγόρευση της πρόσβασης σε συγκεκριμένες πληροφοριακές ιστοσελίδες, δεν επιτρέπεται, από την στιγμή που δεν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας !
Και κάτι τέτοιο δεν δικαιολογήθηκε επαρκώς, αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας την Εσθονία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.
Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr