Υποτίθεται ότι το νέο πρόβλημα τώρα είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο νησί. Μα, καλά, μας δουλεύουν στις Βρυξέλλες; Πρώτον, η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε από το 2004 και ελέγχεται για την εφαρμογή της νομοθεσίας της από τότε. Γιατί θυμήθηκαν το «μαύρο χρήμα» ξαφνικά τον Δεκέμβριο; Δεύτερον, τόσο η Τρόικα στο νησί, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν αποφανθεί ότι η Κύπρος έχει ψηφίσει όλη τη σχετική νομοθεσία για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος. Γιατί λοιπόν ζητάει και Τρίτη ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης η Ευρωζώνη; Τρίτον, όταν διασώθηκε η Ελλάδα, ή η Ιρλανδία, κανείς δεν ρώτησε αν οι καταθέτες των τραπεζών τους ήταν φοροφυγάδες ή όχι. Γιατί έχουν λοιπόν λυσσάξει όλοι ειδικά με την Κύπρο; Τέταρτον, «φουσκωμένο» χρηματοπιστωτικό τομέα έχει και το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Κανείς δεν απειλεί αυτές τις χώρες ότι θα τις αφήσει να καταρρεύσουν. Πέμπτον, με δεδομένο ότι το 8% των ελληνικών καταθέσεων είναι σε Κυπριακές τράπεζες και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, είναι δεδομένο ότι η Κύπρος είναι συστημικά σημαντική για τη σταθερότητα του ευρώ και σύμφωνα με το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, πρέπει να διασωθεί. Ακόμη και αν δεν ήταν όμως, τι θα έκαναν οι Ευρωπαίοι; Θα ήθελαν να αφήσουν μία ευρωπαϊκή χώρα να καταρρεύσει, όταν μάλιστα το ποσό που απαιτείται για την έκτακτη δανειοδότησή της είναι ευτελές;
Το χειρότερο που συνέβη όμως είναι ότι τη Δευτέρα μπήκε θέμα «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί στην Ελλάδα. Όχι μόνο κάποιος καταγκιόζης από το Βερολίνο διέρρευσε το σχετικό σχέδιο της Κομισιόν στους Financial Times, αλλά το άκρον άωτον της ανευθυνότητας ήταν ότι ο ανεκδιήγητος νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, αρνήθηκε να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια και να εγγυηθεί ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι ασφαλείς. Τι θα κάνατε λοιπόν εσείς αν ήσασταν Κύπριος συνταξιούχος και είχατε τα λεφτά σας στην τράπεζα;
Πιστεύω ότι τελικά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα γίνει και ότι οι καταθέσεις σε Κυπριακές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς. Απλώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να ζήσουμε ένα ακόμη ψυχόδραμα, α λα ελληνικά, με την Κύπρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ήδη από την επόμενη του Eurogroup δημιουργήθηκε πρόβλημα στη Λευκωσία με την εκροή καταθέσεων. Ευτυχώς υπάρχει η ΕΚΤ και βάζει πλάτη... Στο μεταξύ, τα χρήματα του κράτους τελειώνουν, αφού η Κύπρος έχει αποκλειστεί από τις αγορές και το περίφημο «ατύχημα» που φοβόμασταν και στην Ελλάδα είναι όλο και πιο πιθανό.
Γιατί το κάνουν αυτό οι Ευρωπαίοι; Τρεις ερμηνείες μπορώ να βρω:
Πρώτον, εν όψει των εκλογών την Κυριακή, οι Ευρωπαίοι θέλουν να δείξουν στους Κυπρίους πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι αν δεν βγει ο Αναστασιάδης. Πρόκειται δηλαδή για επιχείρηση τρομοκρατίας.
Δεύτερον, μπορεί να θέλουν έτσι να πιέσουν τη Ρωσία για να τσοντάρει στη διάσωση της Κύπρου, απειλώντας την ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν παρκάρει τα λεφτά τους στην Κύπρο θα τα χάσουν.
Τρίτον, μπορεί να θέλουν να ενθαρρύνουν τη μαζική εκροή καταθέσεων, ώστε να συρρικνωθεί το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Μπορεί να ισχύουν και τα τρία παραπάνω, ή μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, όπως να πιεστεί η Κύπρος να δώσει ως ενέχυρο για τη διάσωσή της τα ενεργειακά της αποθέματα. Όπως και να έχει όμως, δεν μπορεί κανείς να παίζει με μία τραπεζική επιδρομή. Είναι τελείως ανεύθυνο και απαράδεκτο.
Μία συνεδρίαση του Eurogroup έλειψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ήδη ο απίστευτος διάδοχός του τα έκανε θάλασσα.... Και το μόνο ζητούμενο τώρα είναι να τα βγάλει τουλάχιστον πέρα το νησί μέχρι τις εκλογές, χωρίς να έχουμε κανένα καταστροφικό απρόοπτο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr