Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το δεύτερο που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι ο κ. Κρούγκμαν γνωρίζει τέλεια οικονομικά, αλλά ούτε στο πτυχίο του, ούτε στο μεταπτυχιακό, ούτε στο διδακτορικό του, υπήρχε μάθημα «Οικονομική Ιστορία της Ελλάδος». Αν υπήρχε, ο κ. Κρούγκμαν θα είχε διαβάσει για παράδειγμα ότι η Ελλάδα τη δεκαετία του 1980 ακολούθησε επεκτατική πολιτική μέχρις σημείου τετραπλασιασμού του δημοσίου χρέους, έκανε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις του νομίσματος της (όπως μας προτείνουν να κάνουμε τώρα με τη νέα δραχμή), αλλά ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης δεν ξεπέρασε το 0,75%. Αν το μάθημα μάλιστα περιελάμβανε και τις πρόσφατες εξελίξεις, θα διαπίστωνε ότι το 2008 και το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή μπούκωσε άφθονο ρευστό την ελληνική οικονομία, σε σημείο που να φτάσει το έλλειμμα στο 15,6% του ΑΕΠ, αλλά πάλι σε ύφεση ήμασταν. Δηλαδή πόσο πιο επεκτατική πολιτική θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να είναι ευχαριστημένος; Να διπλασιάζουμε το χρέος κάθε χρόνο;
Αντί περαιτέρω σχολίων, θα παραθέσω απόσπασμα από το πραγματικά εξαιρετικό άρθρο του Δημήτρη Α. Ιωάννου στην Athens Review of Books, το οποίο προτείνω σε κάθε Έλληνα που θέλει να μάθει όλη την άβολη αλήθεια για το πρόβλημα μας να το διαβάσει: «Εάν υποθέσουμε ότι φιλέλληνες εξωγήινοι από τον Σείριο δάνειζαν την Ελλάδα με τα (άγνωστα) εκείνα ποσά τα οποία απαιτούν οι επιχώριοι κεϋνσιανοί να διατεθούν για να «ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη», ποιο θα ήταν, άραγε, το αποτέλεσμα; Εάν δεχθούμε ότι θα «ξανάρχιζε η ανάπτυξη» (που φυσικά δεν θα ξανάρχιζε) το αποτέλεσμα θα ήταν να συνεχισθεί ακριβώς αυτό που γινόταν μέχρι το 2008. Με προφανή κατάληξη η χώρα, πολύ σύντομα, να μην παράγει πια απολύτως τίποτε, να εισάγει το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνει και να έχει ετήσιες δανειακές ανάγκες ίσες με το συνολικό ποσοστό κατανάλωσης στο ΑΕΠ συν τα απαιτητά τοκοχρεολύσια. Και τότε οι επισκέπτες από τον Σείριο θα αναχωρούσαν απελπισμένοι για τον μακρινό πλανήτη τους, πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει λύση για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα».
Η πραγματικότητα είναι ότι οι Κεϋνσιανές πολιτικές δεν έχουν καμία επίπτωση σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Μοναδική διέξοδος είναι η αποκατάσταση α) της εμπιστοσύνης, μέσω της εξάλειψης της αβεβαιότητας για την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ, β) της δημοσιονομικής ισορροπίας, μέσω της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, γ) του ελλείμματος παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, εξαιτίας των οποίων είχαμε φτάσει στην κατάσταση που περιγράφει πιο πάνω ο Ιωάννου. Οι τρεις αυτοί στόχοι απαιτούν κόπο, χρόνο και θυσίες για να επιτευχθούν. Ούτε ο Κέυνς, ούτε η δραχμή, ούτε οι εξωγήινοι μπορούν να μας σώσουν.