Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Θεωρητικά, οι ξενιτεμένοι που προανέφερα εντάσσονται στο πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μεγάλωσαν στο Παγκράτι, πήγαν σε δημόσιο σχολείο, δεν είναι «γόνοι καλής οικογενείας» και σπούδασαν χωρίς να έχουν ανεξάντλητους πόρους στη διάθεσή τους από τα σπίτια τους. Σε μία κανονική χώρα, όπου η κοινωνική κινητικότητα λειτουργεί, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με προϋποθέσεις το καλύτερο. Ίσως γι' αυτό ακριβώς και να εγκαταλείπουν άρον-άρον τον «Τιτανικό». Διότι αντιλαμβάνονται ότι σε ένα ναυάγιο του δικού μας τύπου, σωσίβιες λέμβοι διατίθενται συνήθως μόνο για τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Από τους υπολοίπους, θα διασωθούν μόνο όσοι έμαθαν κολύμπι και μπορούν να απομακρυνθούν εγκαίρως από το σκαρί που γέρνει ήδη επικίνδυνα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια γιατί να μην μείνουν να πολεμήσουν, προσπαθώντας να κλείσουν τα ρήγματα. Η απάντηση είναι ότι μία τέτοια προσπάθεια θα φάνταζε μάταιη, όταν ο καπετάνιος ξέρει τι πρέπει να γίνει, αλλά προτιμά να το συζητά αντί να το κάνει. Την ίδια ώρα και ενώ η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα, οι αξιωματικοί τσακώνονται για το ποιος θα τον διαδεχθεί, ενώ το πλήρωμα διαμαρτύρεται επειδή, λόγω του συμβάντος, έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας του. Πολλοί επιβάτες έχουν ξεσηκωθεί επειδή έκλεισε το μπαρ και σταμάτησε να παίζει η μπάντα και ταυτόχρονα καθυβρίζουν την ακτοφυλακή, επειδή τα ρυμουλκά που έστειλε δεν είναι αρκούντως άνετα και γρήγορα. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της ρεμούλας, του ωχαδερφισμού και της ανικανότητας, λίγα μπορεί να κάνει κανείς...
Με το που έσπασαν, λοιπόν, τα μπαλώματα των δανεικών, φάνηκε η φρικτή αλήθεια για την αξιοθρήνητη κατάσταση του πλοίου μας. Η μόνη ελπίδα είναι να μας τραβήξουν τα παρακείμενα σκάφη στη στεριά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουμε για να βυθιστούμε και ότι, όσοι διέφυγαν, θα στείλουν εν καιρώ βοήθεια στους ναυαγούς, όπως είχε γίνει άλλωστε και πριν από πολλές δεκαετίες, αλλά η δική μου γενιά ήταν μέχρι σήμερα αρκετά τυχερή, ώστε να μην το θυμάται.
[email protected]