Ας μην ξεγελιόμαστε όμως από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και τοποθετήσεις των Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, αλλά και των συμβούλων τους: οριστική απόφαση δεν φαίνεται να έχει ληφθεί, ενώ το κούρεμα, ούτε βόλτα στο πάρκο θα είναι, ούτε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα λύσει. Ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, η χώρα μας θα πρέπει να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες και να μηδενίσει, αν είναι δυνατόν, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της.
Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε καλά και όσοι δεν είμαστε ιδιαιτέρως εμφανίσιμοι, όσο ταλαντούχος και να είναι ο κομμωτής μας, με ένα κούρεμα, αποκλείεται να μας κάνει μοντελάκια. Πολλώ δε μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση, τις κρίσιμες αυτές διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ένας άνθρωπος, ο οποίος κατά το παρελθόν έδειξε ότι προκειμένου να απαλλαγεί από άμεσα προβλήματα, τα μεταθέτει στο μέλλον. Σας παραπέμπω, από τις προηγούμενες υπουργικές του θητείες, στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, στο θέμα του «βασικού μετόχου», στο ζήτημα της χρηματοδότησης του σωματείου των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και στην ατυχή απόφαση να αναλάβει το ελληνικό κράτος τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ταμείου της ΔΕΗ.
Στις 23 Ιουνίου, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, έγραφα για τον Βενιζέλο ότι «ως υπουργός, είχε την φήμη ότι παντού τα έκανε μαντάρα, ασχολούμενος διαρκώς με το μικρο-μάνατζμεντ και ερχόμενος σε σύγκρουση με τους υφιστάμενούς του και τους άλλους υπουργούς. Εξάλλου, όπως θα διαπιστώσει και ο ίδιος, στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, δεν αρκεί η ευφράδεια για να τα βγάλει πέρα. Και οι αριθμοί που έχει μπροστά του είναι αμείλικτοι».
Μην με παρεξηγήσετε, όπως είχα γράψει και τότε, θαυμάζω το πνεύμα και τις ρητορικές ικανότητες του ανδρός. Με την πρώτη του ομιλία, μετά την αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, παραλίγο να ανατρέψει μόνος του τις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Έκτοτε όμως, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ο κ. Βενιζέλος απώλεσε σχεδόν ολοκληρωτικά το κύρος του, διαψεύδοντας διαρκώς τον εαυτό του (θυμηθείτε τις δηλώσεις του ότι η ΔΕΗ δεν θα χρησιμοποιηθεί για την είσπραξη φόρων), λέγοντας ξεκάθαρα πράγματα που δεν είναι αληθή (π.χ. ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας) και υποπίπτοντας σε παλινωδίες. Όπως έγραψε πριν λίγες μέρες και ο Στέφανος Κασσιμάτης στην Καθημερινή, παραπέμποντας στον Τσώρτσιλ, ο κ. Βενιζέλος «είναι ένας ταύρος που παίρνει μαζί του, όπου πηγαίνει, το δικό του υαλοπωλείο».
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός έχει προ πολλού παραδώσει το πνεύμα (διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές) και έχοντας κατά νου ότι κανείς άλλος υπουργός δεν είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στον κ. Βενιζέλο, είναι βέβαιο ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει μόνος του τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν ενδεχομένως στο κούρεμα του ελληνικού χρέους (εκτός αν στο μεταξύ γίνουν εκλογές).
Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία επομένως, είναι απολύτως αναγκαίο να προσπαθήσει να καταπολεμήσει τα κουσούρια του και να χρησιμοποιήσει το μυαλό του. Πέρα από τις επιπλοκές που θα δημιουργηθούν με τα CDS, τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της χώρας μας. Τι εγγυήσεις θα δοθούν; Πόσα λεφτά θα μας δώσουν οι εταίροι μας για το διάστημα που θα μείνουμε σε καθεστώς χρεοκοπίας και οι τράπεζές μας θα είναι αποκλεισμένες από τον κόσμο; Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ; Από τι καθεστώς θα διέπονται τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν; Τι θα γίνει με το ζήτημα της αναπτυξιακής βοήθειας; Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση των εκκρεμών αυτών ζητημάτων είναι πρωτοφανείς. Ο κ. Βενιζέλος, αν δεν γίνουν στο μεταξύ εκλογές, παίρνει όλο το ζήτημα επάνω του και θα διαπραγματευτεί από εξαιρετικά δυσμενή θέση. Για μία φορά στη ζωή του, καλά θα κάνει να είναι πολύ-πολύ προσεκτικός...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr