Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι λόγοι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι οι εξής δύο: πρώτον, η συνωμοσιολογία είναι η εύκολη λύση για να αποφύγει κανείς να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική που δέχεται. Έτσι, όταν ένας δημοσιογράφος δεν συμφωνεί μαζί μας, είναι “βαλτός”, “πράκτορας”, “λακές” και “αργυρώνητος”. Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς αντιπάλους, λες και είναι απίθανο απλώς να διαφωνούν με τον επικρινόμενο. Με τις ύβρεις, τους υπαινιγμούς και τις θεωρίες συνωμοσιών, αποφεύγουμε να μπούμε στο “ψητό”, το προκείμενο, το θέμα για το οποίο δεχόμαστε κριτική. Όταν πάλι ο δημοσιογράφος συμφωνεί με όσα λέει ένας πολιτικός, τότε επιβραβεύεται με φιλοφρονήσεις, επιπλέον πληροφορίες και επιλεκτικές διαρροές. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης μεταξύ της πρώτης και της τέταρτης εξουσίας, ενώ ο πολιτικός διάλογος και η κριτική υπονομεύονται εκ των έσω. Στον πολιτικό στίβο, όσοι χαϊδεύουν αυτιά, επιβραβεύονται και στην κάλπη και στη Βουλή. Σκέτη αρρώστια δηλαδή.
Ο δεύτερος λόγος που ευδοκιμεί στη χώρα μας η συνωμοσιολογία είναι η ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς, η οποία ηττήθηκε μεν πολιτικά, αλλά υπερίσχυσε πολιτισμικά. Στο αριστερό “σύμπαν” λοιπόν, οι σκοτεινοί κύκλοι κατέχουν εξέχουσα θέση, ενώ λέξεις όπως το “συμφέρον” και το “κέρδος” έχουν ποινικοποιηθεί. Εξ όσων γνωρίζω όμως, το να προασπίζεται κανείς το συμφέρον του δεν είναι παράνομο, εφόσον η προσπάθεια κινείται εντός των νομικών και συνταγματικών περιορισμών και εφόσον το αντικείμενο του συμφέροντος δεν είναι αθέμιτο. Το δε ιδιωτικό κέρδος είναι επίσης ζητούμενο σε όλες τις χώρες του κόσμου (πλην της Βόρειας Κορέας), εφόσον δεν επιδιώκεται με παράνομα ή ανήθικα μέσα.
Κι όμως, στην Ελλάδα, τα “συμφέροντα” έχει επικρατήσει να θεωρούνται εκ προοϊμίου ύποπτα, ακόμη και όταν είναι θεμιτά. Στο μεταξύ βέβαια, ο καθένας σε αυτή την έρημη χώρα το συμφέρον του κοιτάει, τις περισσότερες φορές κινούμενος και εκτός νόμου και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Απλώς δεν το λέει ανοικτά, διότι φοβάται. Είναι και αυτό ίσως ένα σύμπτωμα της “μεταπολίτευσης”.