Η ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας ακινήτου λαμβάνει χώρα με την υπογραφή της μεταβίβασης στο γραφείο συμβολαιογράφου. Στην πραγματικότητα, η γραμμή εκκίνησης της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι το ‘σημείο’ που συμφωνείται η τιμή πώλησης, μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Θεωρητικά, πρόκειται για μια στιγμή ευφορίας και ανακούφισης αφού η εμπορική πράξη μπαίνει στην τελική ευθεία.
Όμως, στην πρακτική, και ιδιαίτερα στον Δήμο Αθηναίων, που αποτελεί και την μεγαλύτερη σε όγκο αγορά ακινήτων της Ελλάδας, αντί για τελική ευθεία, ξεκινούσε, για όλους τους συμβαλλόμενους , ένας…. Γολγοθάς!
«Η περισυλλογή αυτών των εγγράφων ήταν ένα μαρτύριο για όλους τους συμμέτοχους στον τομέα αγοραπωλησίας ακινήτων, αγοραστές, πωλητές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και μεσίτες». Δηλώνει ο Λευτέρης Ποταμιάνος Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Αττικής (ΣΜ..Α.Σ.ΑΑ).
Η διαδικασία στην οποία αναφέρεται ο κ. Ποταμιάνος είναι συγκεκριμένη και αποτελείται από 3 στάδια:
-Έλεγχος στο Κτηματολόγιο.
- Βεβαίωση αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή μη και στην πρώτη περίπτωση βεβαίωση ν οφείλει Δημοτικά Τέλη (το λεγόμενο ΤΑΠ)
- Φάκελο ακινήτου που τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ως Ταυτότητα Κτιρίου
Εδώ και πολλά χρόνια, ο ιδιοκτήτης/πωλητής ακινήτου ήταν υποχρεωμένος να μεταβεί στον Δήμο, να συμπληρώσει και να παραδώσει την αίτηση του ΤΑΠ και να στηθεί σε μια ουρά που φαινόταν σα να μην είχε τελειωμό, Μέχρι πρότινος, η έκδοση του ΤΑΠ έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο. Εδώ και λίγους μήνες η αίτηση κατατίθεται από τον ιδιοκτήτη ηλεκτρονικά και εκδίδεται άμεσα δια μέσω των κωδικών TAXIS του καθενός.
Όμως, ως προϋπόθεση για να φτάσει κανείς στην ουρά του ΤΑΠ έπρεπε να προσκομίσει έναν πλήρη φάκελο (την Ταυτότητα Κτιρίου) συμπληρωμένο από τον μηχανικό του πωλητή, με έγγραφα και κατόψεις από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Εδώ και δεκαετίες, αυτά τα πολύτιμα αρχεία βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθηκευτικούς χώρους στον Ασπρόπυργο. Για την περισυλλογή τους, έπρεπε κάποιος υπάλληλος του Δήμου να μεταβεί, να ψάξει τον συγκεκριμένο φάκελο, να τον φωτοτυπήσει, να τον επικαιροποιήσει με σφραγίδες γνησιότητας για να επιστραφεί στα γραφεία της Πολεοδομίας στην Ομόνοια ώστε να περάσει να το παραλάβει ο ενδιαφερόμενος. Επρόκειτο για μια ‘Οδύσσεια’ με διάρκεια εβδομάδων με ουρές του κόσμου που εξωτερίκευε την αγανάκτηση του έναντι του πεπαλαιωμένου συστήματος με ανεβασμένους τόνους .
Αυτές οι σκηνές Βαβυλωνίας που έμοιαζαν σα να βγαίνουν από Ελληνική κωμική ασπρόμαυρη ταινία τελειώνουν. Με προτροπή του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Γεωργίου Αποστολόπουλου (κατ’ επάγγελμα πολιτικός μηχανικός), ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στην ψηφιοποίηση 400,000 οικοδομικών αδειών που καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1960-2018 και πιστεύεται ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα εξυπηρετεί περί τις 120,000 χορηγήσεις στοιχείων ετησίως. Εντός του 2024, θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% του αρχείου.
«Το έργο όχι μόνο θα εξυπηρετήσει χιλιάδες πολίτες αλλά και θα επιφέρει μια επιτάχυνση η οποία θα ενισχύσει το τομέα της αγοράς και αξιοποίησης ακινήτων, που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό βραχίονα της οικονομίας της πόλης». Μας εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος
Μέχρι τώρα, για να ολοκληρώσουμε μια μεταβίβαση ακινήτου, τη στιγμή που πλησιάζαμε στην πηγή, συνειδητοποιούσαμε ότι αντί για ροη η βρύση έσταζε. “Ως φαίνεται, η Αθήνα μας επιτέλους μπαίνει στον 21ο αιώνα", δηλώνει η Μίνα Χαρμπαλη (αντιπρόεδρος του Σ.Μ.Α.Σ.ΑΑ).
Ο κ. Μοσχονάς Διευθύνων Σύμβουλος της RM International, εταιρείας οργανώσεως εκθέσεων ακινήτων προσθέτει:
Η ψηφιοποίηση των ακινήτων είναι επιβεβλημένη στη σύγχρονη εποχή , όπως τονίστηκε στο 2ο Real Estate Forum τον περασμένο Ιούνιο στα πλαίσια της real Estate Expo.
Αξίζει να σημειωθεί πως η RM International, διοργανώτρια της έκθεσης και του συνεδρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφουγκραζόμενη την νέα εποχή και τις ανάγκες σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζει σε κάθε διοργάνωσή της λύσεις ψηφιακής διαχείρισης ακινήτων
Σε αντίθεση με τα χρόνια που δημιουργήθηκε το πλέον απαρχαιωμένο και υπό κατάργηση σύστημα, η χρήση του υπολογιστή, δεν φαντάζει πλέον σαν μια τρομακτική ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχει απορροφηθεί πλήρως από την κοινωνία, ως φυσική επέκταση της ύπαρξής μας.
Ως εκ τούτου ο κ. Μπακογιάννης καταλήγει:
"Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Κάνουμε την Αθήνα μια σύγχρονη, ψηφιακή πόλη που θα διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη. Χωρίς ταλαιπωρία στα γκισέ υπηρεσιών".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr