Το τουρκικό χρηματιστήριο βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση, ενώ η κατάρρευση της τουρκικής λίρας προκαλεί εκρηκτικές απώλειες σε μετοχές και ομόλογα, επηρεάζοντας πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κι επιχειρήσεις που διαθέτουν επενδύσεις στη γειτονική μας χώρα.
Οι επιπτώσεις από τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος σαφώς επηρεάζουν και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ανάμικτη. Ευνοϊκή επίδραση υπάρχει για τις επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες και προϊόντα από την Τουρκία, αφού η διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ – με την ισοτιμία να έχει φθάσει σχεδόν στο 1/10 – σημαίνει ότι μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα από τη γειτονική χώρα. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Τουρκία, αναμένεται να ευνοηθούν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας λόγω του φθηνότερου νομίσματος.
Το αντίθετο, ωστόσο, ισχύει για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, των οποίων τα προϊόντα θα καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά σε όρους τιμής, σε σχέση με τα προϊόντα τουρκικής προέλευσης. Αρνητικός αντίκτυπος από την πτώση της τουρκικής λίρας αναμένεται να υπάρξει και στον ελληνικό τουρισμό, αφού πλέον η Τουρκία ως προορισμός θα είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με τη χώρα μας. Το γεγονός αυτό είναι σοβαρό, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιχειρεί να ανακτήσει μερίδια από αγορές όπως η Ρωσία, που το τελευταίο διάστημα είχαν δείξει να στρέφονται προς την Τουρκία.
Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται οικονομική αναταραχή στην Τουρκία. Αντίθετα, η νέα αυτή κρίση φαίνεται να αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο, στο πλαίσιο της ιδιοσυγκρασιακής διακυβέρνησης που ασκεί ο κ. Ερντογάν. Το γεγονός, όμως, ότι όλη αυτή η αναταραχή προκαλείται κυρίως για πολιτικούς λόγους, επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στην ήδη ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή μας, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας σε επενδυτές και επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr