Στο πλαίσιο των βελτιώσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, οι οποίες δρομολογούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά από μέτρα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της οικονομίας. Τα Επιμελητήρια έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες απαντούν στις τρέχουσες ανάγκες και τα προβλήματα των μελών τους.
Μεταξύ των προτεινόμενων βελτιώσεων είναι:
- η χορήγηση προκαταβολής τουλάχιστον του 50% της ενίσχυσης, δυνατότητα που ο Ν. 4399/2016 δεν προβλέπει, σε αντίθεση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
- η χορήγηση του 100% του ποσοστού της επιδότησης στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, καθώς και η δυνατότητα επιλογής από το φορέα της επένδυσης κάθε είδους ή συνδυασμού κινήτρου, που συνάδουν με τη στρατηγική και τις ανάγκες της επιχείρησης.
- Η πρόβλεψη αυξημένων ποσοστών ενίσχυσης για νησιά και παραμεθόριες περιοχές και η αποσύνδεση περιοχών με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα από όμορες της ίδιας περιφέρειας, καθώς αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των ποσοστών.
- η δυνατότητα τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στο ν. 4399/2016 – π.χ. από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού. Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει να ισχύσει δυνατότητα επιχορήγησης και του υφιστάμενου προσωπικού, αντί αποκλειστικά της δημιουργούμενης απασχόλησης, με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας.
- η ένταξη και των μεσαίων επιχειρήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».
- η ένταξη του τουριστικού κλάδου στο άρθρο 12 του ν. 4399/2016, καθώς σήμερα – λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία – είναι ελάχιστες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν επιδότηση. Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, το κριτήριο της αύξησης προσωπικού – η μόνη επιλογή που αφήνει η νομοθεσία για τη λήψη επιδότησης – δεν μπορεί να καλυφθεί. Παράλληλα, εξαιτίας της κάθετης πτώσης των εσόδων τους, οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι ζημιογόνες για τις επόμενες τρεις χρήσεις, με συνέπεια να μη μπορούν να αιτηθούν ενίσχυσης, με τη μορφή της φοροαπαλλαγής.
Επίσης, όπως έχουν προτείνει και στο παρελθόν τα Επιμελητήρια, θα πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις που δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν, λόγω έλλειψης πόρων.
Η δρομολόγηση αυτών των παρεμβάσεων είναι σκόπιμο να γίνει άμεσα, ώστε να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις, προτού η ζημιά στην οικονομία να γίνει μη αναστρέψιμη. Τώρα, στους τελευταίους – ελπίζουμε – μήνες της πανδημίας, απαιτείται εγρήγορση και γενναίες αποφάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr