Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα τελευταία αυστηρά περιοριστικά μέτρα, οι απώλειες στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της κρίσης θα είναι και φέτος μεγάλες, με τον «πήχη» για την ανάπτυξη να κατεβαίνει στο 3,8% για το σύνολο της ευρωζώνης.
Η έναρξη των εμβολιασμών σαφώς δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Παρ’ όλα αυτά η έλευση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και η παράταση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνει τις πιέσεις για τις οικονομίες και δημιουργεί την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς χρονικό περιορισμό, μέχρι να ξεκινήσει και να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απόφαση για παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας είναι σωστή, πέραν αυτού όμως, είναι σημαντικό να ληφθεί μέριμνα και για την επόμενη μέρα, με προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Πρέπει να διατηρηθεί το δίχτυ προστασίας των βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, λόγω της κρίσης και βεβαίως είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα και να αναθερμανθούν γρήγορα οι οικονομίες.
Στην παρούσα φάση, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμη «διασωληνωμένη», προκειμένου να αντεπεξέλθει σε ένα ακόμη κύμα της πανδημίας. Για να μπορέσει να επανέλθει και να ανακάμψει, απαιτούνται προσεκτικά και συντονισμένα βήματα. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντόνοχιου, είναι προτιμότερο τα μέτρα στήριξης να αποσυρθούν με καθυστέρηση, παρά αυτό να συμβεί πρόωρα και βεβιασμένα. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε τις επόμενες αποφάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr