Όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας της Ernst & Young που δημοσιεύθηκε το 2020, οι επενδυτικές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια θα επηρεαστούν σημαντικά από τρεις ισχυρές τάσεις, οι οποίες ενισχύονται λόγω της πανδημίας. Η πρώτη αφορά την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, με ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να επιταχύνουν επενδύσεις για τον αυτοματισμό διαδικασιών, τόσο στην παραγωγή όπως και στις υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η πληροφορική και το ανθρώπινο δυναμικό.
Μια εξίσου δυναμικά ανερχόμενη τάση αφορά την ανάγκη για αναμόρφωση των εφοδιαστικών αλυσίδων, προκειμένου να είναι περισσότερο ευέλικτες, διαφοροποιημένες και ανθεκτικές σε έκτακτες καταστάσεις, όπως η πανδημία, περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις κ.ά., ενώ η τρίτη τάση αφορά την έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε επενδύσεις που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι τάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η ανάκαμψη – αν όχι η επιβίωση – της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την πραγματοποίηση ενός επενδυτικού άλματος τα επόμενα χρόνια.
Η χώρα διαθέτει ήδη αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει, προκειμένου να τοποθετηθεί με αξιώσεις στο νέο περιβάλλον. Διαθέτει καίρια γεωγραφική θέση, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ένα αξιόλογο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνει σημαντική πρόοδο και σε θέματα όπως η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Από την άλλη, όμως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ελλάδα βαθμολογείται «κάτω από τη βάση» σε θέματα όπως η ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και η διαθεσιμότητα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ χειρότερες ακόμα είναι οι αξιολογήσεις όσον αφορά το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον, τη φορολογία των επιχειρήσεων και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Είναι, επομένως, απαραίτητο η χώρα να επιδιώξει οργανωμένα τη στρατηγική ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της, αλλά και την αντιμετώπιση των αδυναμιών που λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό σημαίνει, αφενός, ότι θα πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο μέρος των αναπτυξιακών κονδυλίων της επόμενης περιόδου για την ενίσχυση της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρέπει, αφετέρου, να συνεχίσει με ταχύτερα βήματα τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αναμόρφωση της εργασιακής νομοθεσίας, η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος.
Εάν καταφέρει να «διαβάσει» σωστά τις τάσεις και να κινηθεί έγκαιρα προς τη σωστή κατεύθυνση, η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτή την κρίση σε ευκαιρία για ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη την επόμενη μέρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr