Η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα βρει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά, αν θέλουν να παραμείνουν βιώσιμες. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι θα κληθούν να αλλάξουν επιχειρηματικά μοντέλα, να αναπροσαρμόσουν την κατανομή των κεφαλαίων τους, να εφαρμόσουν στρατηγικές επιχειρηματικής μεγέθυνσης, να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες.
Πέρα, λοιπόν, από τα απαραίτητα μέτρα στήριξης απέναντι στις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης, όπως είναι η μείωση των εσόδων και τα προβλήματα ρευστότητας, θα απαιτηθούν ειδικά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την υποστήριξη της διαδικασίας μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικά η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης αναδεικνύεται σε στρατηγική προτεραιότητα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη μεγαλύτερων μεγεθών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα ενισχύσει την παραγωγικότητά τους, θα τους επιτρέψει να παράγουν με χαμηλότερο κόστος, να εστιάσουν στην ποιότητα και στην καινοτομία, να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση.
Ο στόχος αυτός περνά μέσα από την ανάπτυξη εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων, αλλά και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συμβουλευτικής υποστήριξης, το οποίο θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι σημαντικός. Τα Επιμελητήρια, ως φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και σε κάθε περιφέρεια της χώρας, διαθέτουν πολύτιμη γνώση της αγοράς, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, των αναγκών και του δυναμικού κάθε περιοχής. Όλη αυτή η γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί στο σχεδιασμό στοχευμένων και κατά συνέπεια αποτελεσματικότερων υποστηρικτικών δράσεων.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η υλοποίηση του προγράμματος Advice for Small Business – ASB, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν από κοινού το ΕΒΕΑ και η EY Ελλάδας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την επιδότηση και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ειδικά σχεδιασμένων για τις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης. Οι υπηρεσίες μπορούν να καλύπτουν σε πρώτο στάδιο θέματα χρηματοδότησης, ρευστότητας και συγκράτησης κόστους, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μπορούν να εστιάζουν στο σταδιακό μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου, στον ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού κ.ά.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξη μετά την κρίση. Κρίσιμο ζητούμενο είναι η στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αντέξουν στις πιέσεις του ανταγωνισμού, σε μια αγορά που δεν θα είναι πια η ίδια. Τα Επιμελητήρια, γνωρίζοντας σε βάθος τις ανάγκες και τις δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα αναλάβουν ενεργό ρόλο και σε αυτή την προσπάθεια, με τεκμηριωμένες διεκδικήσεις και χρήσιμες υπηρεσίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr