Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 25/75, όπως τροποποιημένο ισχύει, αναφορικά με τον καθορισμό από τα Δημοτικά Συμβούλια πολλών διαφορετικών συντελεστών δημοτικών τελών για χώρους άλλης χρήσης εκτός της κατοικίας, στη ΔΕΗ και στους λοιπούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας δηλώνονται τρεις συντελεστές, ένας για κατοικίες, ένας για άλλες χρήσεις και ένας για κοινωφελή ιδρύματα. Όμως οι συντελεστές χρέωσης δημοτικών τελών πραγματικά πρέπει, σύμφωνα με την προαναφερόμενη διάταξη, να είναι περισσότεροι ανάλογα με την χρήση της κάθε επιχείρησης. Πρέπει επίσης οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους Δήμους (φωτισμός, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαριότητα) να χρεώνονται αναλογικά σύμφωνα με τον νόμο 1080/80. Έτσι, μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις δήλωναν νόμιμα πλασματικά μέτρα στην ΔΕΗ και στους άλλους παρόχους, λόγω του ότι δεν δέχονται πάνω από δύο συντελεστές.
Πλέον, με βάση το αρ.51 παρ.2 του Ν.4647/2019, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώσουν στους Δήμους τα πραγματικά στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των κτισμάτων και των οικοπέδων τους, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο Ε9. Αυτό, για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, σημαίνει πολλαπλασιασμό των μέτρων που δήλωναν μέχρι τώρα και κατά συνέπεια, υπέρογκη αύξηση των οφειλών τους προς τους Δήμους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2020.
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων στον τομέα της καθαριότητας έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία έτη, αφού πολλές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα βιοτεχνίες και βιομηχανίες – προωθούν πλέον τα περισσότερα από τα απορρίμματά τους στην ανακύκλωση.
Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση θα επιδεινώσει περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που η αγορά πλήττεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι, επίσης, αναμενόμενο ότι, λόγω της κατάστασης, ένα μεγάλο μέρος των πρόσθετων αυτών οφειλών δεν θα μπορέσει να εισπραχθεί. Είναι επομένως απαραίτητο να γίνουν έγκαιρα διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να μειωθεί το βάρος για τις επιχειρήσεις και να καταστεί δυνατή η ομαλή είσπραξη των δημοτικών τελών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρξει μείωση των συντελεστών μέχρι τα 1.000 τ.μ., πρόβλεψη μειωτικών συντελεστών για τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, χρέωση των βοηθητικών χώρων στο 20% του αρχικού συντελεστή και εξαίρεση από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων και μη χρησιμοποιούμενων χώρων.
Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο υπολογισμού των δημοτικών τελών, ούτε βεβαίως την ανάγκη να στηριχθούν τα έσοδα των Δήμων. Αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει με τρόπο ρεαλιστικό και βιώσιμο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr