Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους σκάνδαλα, πέρα από την άμεση ζημία που προκαλούν στους επενδυτές, πλήττουν άμεσα το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και ευρύτερα την ελληνική οικονομία, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στη χώρα και στις επιχειρήσεις της. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ταυτόχρονα άδικο για τις έντιμες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται να διατηρήσουν ή να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Για τις επιχειρήσεις αυτές, απώλεια εμπιστοσύνης προς την ελληνική επιχειρηματικότητα μεταφράζεται σήμερα σε κλειστές πόρτες ή σε υψηλά κόστη δανεισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία καλείται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει το κύρος των θεσμών και τη διαχειριστική ικανότητα των εποπτικών αρχών, που επιφορτίζονται με το έργο της προστασίας των επενδυτών – μετόχων, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας, από αθέμιτες πρακτικές. Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, οφείλουν να αξιολογήσουν και να αναβαθμίσουν τις πρακτικές τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία αναδεικνύεται σήμερα σε καίριο παράγοντα ανταγωνιστικότητας. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε αυτό τον τομέα ωφελεί πολλαπλά την επιχείρηση, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, αλλά και αποτελεσματικότερη εσωτερική οργάνωση. Επιπλέον, αντανακλάται στο σύνολο της αγοράς, προάγοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία.
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την ελληνική οικονομία, η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρές, δυναμικές και αξιόπιστες επιχειρήσεις, από θεσμούς που λειτουργούν σωστά και από εποπτικές αρχές που κάνουν τη δουλειά τους υπεύθυνα και αποτελεσματικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr