Ωστόσο, για την επιτυχημένη λειτουργία του θεσμού δεν αρκεί η εμπλοκή μόνο της Πολιτείας. Χρειάζεται ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή και της επιχειρηματικής κοινότητας, μέσω των θεσμοθετημένων φορέων εκπροσώπησης.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε σχέση με τη Μαθητεία, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά Επιμελητήρια που ήδη δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα αυτό. Έχει, επίσης, διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς τα Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του θεσμού, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και του εκπαιδευτικού συστήματος.
Λόγω της άμεσης επαφής τους με τον επιχειρηματικό κόσμο, τα Επιμελητήρια έχουν τη δυνατότητα να διαγιγνώσκουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να προτείνουν ειδικότητες με υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις. Μπορούν, επίσης, να λειτουργούν εποπτικά, ελέγχοντας την τήρηση των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούν οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις και βεβαίως να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αποτελεσματικότερη ένταξη των ασκούμενων στην αγορά εργασίας.
Η στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της τεχνικής, με τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, είναι ένα ζητούμενο κρίσιμης σημασίας – όχι μόνο με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και γενικότερα την οικοδόμηση ενός βιώσιμου, υγιούς μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο θεσμός της μαθητείας μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προχωρήσει ακόμη ένα βήμα μπροστά, μέσα από τη στενότερη συνεργασία της Πολιτείας και της επιχειρηματικής κοινότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr