Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε σε όρους όγκου κατά 0,8% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2016 και κατά 0,5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2017, ενώ κατά μέσο όρο, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,6%. Καλά νέα εντοπίζονται και στην πορεία επιμέρους δεικτών της οικονομίας, όπως η μεταποίηση – με το δείκτη PMI να αγγίζει το υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2008 – και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που σημείωσαν άνοδο κατά 9,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία είναι εμφανή, παραμένουν ωστόσο και αρκετά σημεία προβληματισμού. Μεταξύ αυτών είναι ο χαμηλός ακόμη ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις για το έτος, αλλά και το γεγονός ότι οι επενδύσεις, που θα έπρεπε να αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, σημείωσαν καθίζηση της τάξης του 17% το β’ τρίμηνο, έναντι αύξησης 19,6% το α’ τρίμηνο του 2017.
Χωρίς σοβαρές επενδύσεις, θα είναι δύσκολο να υπάρξει δυναμική και διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι γι’ αυτό απαραίτητο να δοθεί έμφαση σε μέτρα και παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και θα κινητοποιήσουν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Αυτό σημαίνει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, σταθερό φορολογικό σύστημα, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και περιορισμό της γραφειοκρατίας, ριζική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Εκπαίδευση και στενότερη διασύνδεση, ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας, με τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της παραγωγής.
Μετά από χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, η ελληνική οικονομία είναι πλέον έτοιμη να κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την ανάκαμψη. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να διασαφαλίσει ότι η πορεία αυτή θα είναι σταθερή και στηριγμένη στις σωστές βάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr