Σαφώς η συμφωνία από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, στο βαθμό που απομακρύνει τον κίνδυνο νέας αναταραχής, παρέχει μια ακόμα ευκαιρία για την Ελλάδα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα τη βοηθήσει να κάνει το αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση.
Η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, επιτρέπει στη χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, ενώ μένει και ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί στην αγορά, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό, παράλληλα, να επιδιωχθούν βελτιώσεις στα επιμέρους σημεία της συμφωνίας, σε διάλογο με τους εταίρους και στη βάση κοινών εθνικών θέσεων, οι οποίες θα πρέπει να διαμορφωθούν στο πλαίσιο μιας καλόπιστης συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Επόμενο απαραίτητο βήμα είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου, με σκοπό την ανάδειξη ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για τη χώρα, το οποίο θα στηρίζεται στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις. Ενός υποδείγματος που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει η ίδια τον εθνικό πλούτο που χρειάζεται, για να αποκατασταθεί σταδιακά το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.
Ο ρόλος των εταίρων στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντικός. Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση αφορά εμάς. Ας μην μας διαφεύγει ότι οι ρίζες της κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια βρίσκονται κατά κύριο λόγο στις δομικές αδυναμίες της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην πολιτική κουλτούρα η οποία τις εξέθρεψε. Αν αναγνωρίσουμε και διορθώσουμε αυτές τις αδυναμίες, αν νικήσουμε, με άλλα λόγια, τον κακό μας εαυτό, η έξοδος από την κρίση θα έρθει ταχύτερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr