Μόνο στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικά πάνω από 4 δισ. ευρώ σε φόρους, με εμφανή αρνητικό αντίκτυπο στην καταναλωτική ζήτηση. Δυστυχώς, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς οι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης είναι λίγες.
Στη διάρκεια του 2017 εκτιμάται από το ΕΒΕΠ ότι οι φόροι και οι εισφορές θα υπερβούν το 60% του εισοδήματος των Ελλήνων. Περίπου 6 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό περιβάλλον, στο οποίο όλο και λιγότερες επιχειρήσεις θα καταφέρνουν να επιβιώσουν. Ήδη τη διετία 2015 – 2016 πάνω από 100.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους, ενώ από το 2011 ως σήμερα οι διακοπές εργασιών φθάνουν τις 250.000. Ο αντίκτυπος της υπερφορολόγησης είναι εμφανής στην αγορά εργασίας, όπου κυριαρχούν πλέον σε ποσοστό άνω του 50% οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς, είναι προφανής: ο μεγάλος ασθενής που λέγεται ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να απομυζά για τη λειτουργία του όλο και περισσότερους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στη διάρκεια του 2016 οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1%, η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 0,8% και το ωριαίο κόστος εργασίας στο δημόσιο αυξήθηκε κατά 4,5%.
Ως πότε, όμως, θα αντέχουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να συντηρούν ένα δαπανηρό και σπάταλο κράτος;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr