Όλα δείχνουν ότι το «μαύρο» στα κανάλια θα μονοπωλήσει την πολιτική αντιπαράθεση. Αντίθετα το «μαύρο» που εξαπλώνεται πλέον σε όλους τους δείκτες της Ελληνικής οικονομίας θα επιχειρηθεί να μείνει ξανά στο σκοτάδι.
Όμως αργά η γρήγορα η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία θα υπερκεράσει τους αντιπερισπασμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Και αυτό θα συμβεί όχι για πολιτικούς λόγους αλλά γιατί ύφεση πλήττει ραγδαία την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η πορεία των μεταβλητών της πραγματικής οικονομίας είχε ως ακολούθως:
1ον, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσιάζει νέα σημαντική επιδείνωση και σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώνεται κατά -6,44% (από - 1,96% τον Απρίλιο 2016).
2ον, Η ιδιωτική κατανάλωση, η δημόσια κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν αρνητική ετήσια μεταβολή της τάξης του - 1,14%, -2,60%, -12,03% και -8,83% αντίστοιχα.
3ον, η ύφεση συνεχίστηκε για 4ο συνεχή τρίμηνο λόγω της συρρίκνωσης των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης και σύμφψνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κινείται πλέον στο -0,96%.
4ον, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εμφάνισε σημάδια κάμψης (1,66% από 2,79% τον Απρίλιο 2016).
5ον, στην αγορά εργασίας καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας που σημαίνει ότι συνεχίζουν να χάνονται θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
6ον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το 2ο τρίμηνο 2016.
7ον, το 42% των επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο εξάμηνο ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%)
8ον, τα φορολογικά χρέη των πολιτών προς το Κράτος, που φτάνουν τα 89,6 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν 800.000.000 ευρώ μέσα στον Ιούλιο.
Με βάση τα παραπάνω, το ζητούμενο από την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν είναι να βρει ένα νέο αφήγημα που στο τέλος θα μείνει μετέωρο. Από τη στιγμή που θέλει να εξαντλήσει την τετραετία έχει χρέος ο κ. Πρωθυπουργός να αναγνωρίσει το «μαύρο» που έφερε η πολιτική του στην πραγματική οικονομία και να ΠΕΙ στον Ελληνικό λαό ΠΩΣ σκοπεύει να το αντιμετωπίσει. Πως δηλαδή θα αλλάξουν και μάλιστα άμεσα οι προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, πως θα επιτευχθεί η βελτίωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών (π.χ. ρευστότητα, επιστροφή καταθέσεων) και πως θα αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της υπερφορολόγησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr