Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στο άκρο της πολυτάραχης Βαλκανικής χερσονήσου και απέναντι από την κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό Τουρκία. Είναι επίσης γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει μία μακρά ακτογραμμή στο Αιγαίο, όπως είναι γνωστό και ότι τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά. Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία διεκδικεί αυτό που η ίδια ονομάζει «ζωτικό χώρο». Όλοι γνωρίζουμε τιο σημαίνουν τέτοιες διεκδικήσεις.
Σε κρίσιμες στιγμές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, τα πράγματα ήλθαν έτσι που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, η χώρα, με την έννοια της κρατικής της συγκρότησης, κατόρθωσε να υπερβεί τα γεωγραφικά δεδομένα. Κυρίως επειδή σε κρίσιμες περιόδους και σε συγκεκριμένες συγκυρίες στο τιμόνι της ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκαν φωτισμένοι ηγέτες, όπως ο Ελευθεριος Βενιζέλος. Εν πολλοίς σε αυτόν και τις τολμηρές ή σοφές επιλογές του οφείλεται η σημερινή υπόσταση του εθνικού χώρου.
Πολιτικοί σαν κι αυτόν (αν υπήρξαν άλλοι…) κατόρθωσαν να επιτύχουν αυτό που θα μπορούσε να οριστεί ως πολιτική: να μην υποταγούν στα γεωγραφικά δεδομένα, αλλά αντιθέτως να υποτάξουν την γεωγραφία στους πολιτικούς, εθνικά επωφελείς, στόχους που είχαν θέσει.
Υπό αυτήν την έννοια, μία δήλωση όπως αυτή του Γ. Κατρούγκαλου κατά την οποία ένα γνωστό δεδομένο μετατρέπεται σε αφορμή για γεωπολιτικές διευθετήσεις, προξενεί τουλάχιστον απορία και ερωτηματικά.
Τι σημαίνει όταν ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει λίγες ώρες προτού συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του κάτι σαν κι αυτό: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».
Η απάντηση είναι εύκολη, αν και δυσάρεστη. Και ήλθε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ μετά την διμερή συνάντηση λίγες ώρες αργότερα: «Ευχαριστούμε τον Γιώργο για το θετικό του μήνυμα». Αμέσως μετά ο Ελληνας ΥΠΕΞ άκουσε τον ομόλογό του σημειώνει ότι κανένα (κανένα!) πρότζεκτ στην Μεσόγειο δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία και επίσης να μιλά ενώπιόν του για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη».
Εδώ και καιρό ακούγεται ότι ετοιμάζεται άλλο ένα «διπλωματικό αριστούργημα», μία «συμφωνία των Πρεσπών» στο Αιγαίο. Πιθανώς οι διάλογοι των δύο υπουργών Εξωτερικών να περιγράφουν το πνεύμα της...
Αν η κυβέρνηση έχει την αντίληψη ότι διαθέτει νομιμοποίηση για τέτοιου είδους αποφάσεις, καλό θα είναι οι αρμόδιοι να μιλήσουν ανοιχτά. Υπό αυτές τις συνθήκες, μία «συμφωνία των Πρεσπών» στο Αιγαίο μόνο εθνική ζημία μπορεί να προκαλέσει.
Και όσοι μπορούν, οφείλουν να την αποτρέψουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr