Η απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμά της 23ης Ιουνίου για παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ιστορική σημασία, επειδή μία επικράτηση του «Όχι» θα σημάνει και την ανατροπή των ιστορικών επιλογών της μεταπολεμικής Ευρώπης. Μία επικράτηση του «Ναι» θα είναι ανακουφιστική για πολλούς, όμως θα θέσει σχεδόν ολα τα ζητήματα αλλιώς.
Κατά πολλούς, αυτό που συμβαίνει είναι ακατανόητο και οφείλεται σε άτσαλους χειρισμούς του Ντέιβιντ Κάμερον και στην προσπάθειά του να διαχειριστεί τις εσωκομματικές ισορροπίες με τους αντιευρωπαϊστές των Συντηρητικών, μέσω μίας κίνησης δυσανάλογα μεγάλης σε σχέση με το πρόβλημα.
Η επιλογή αυτή δεν έχει πλέον επιστροφή, την επόμενη Πέμπτη οι Βρετανοί θα προσέλθουν στις κάλπες.
Στην πορεία προς το δημοψήφισμα η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ έχασε την ζωή της, από επίθεση κάποιου διαταραγμένου, αλλά πάντως οπαδού του Brexit.
Το περιστατικό αυτό φαίνεται πως θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς μία παράμετρος θα επιδράσει πλέον διαφορετικά: η προσέλευση στις κάλπες και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα εκείνων των οπαδών της παραμονής στην Ενωση, που είναι πολύ μπλαζέ για να ασχολούνται με αυτά.
Πιθανολογείται ότι ο θάνατος της Τζο Κοξ θα ευαισθητοποιήσει τμήματα του βρετανικού πληθυσμού και θα γυρίσει το αποτέλεσμα υπέρ του «Ναι».
Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι τι θα κάνει η Ευρώπη την επόμενη ημέρα. Θα συνεχίσει την πορεία της έτσι όπως την έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, χορεύοντας στους ρυθμούς της μετακομουνιστικής Ενωσης ή θα αναζητήσει την επικαιροποίηση των θεμελιωδών αρχών της;
Απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει και ευοίωνα μηνύματα δεν διαφαίνονται.
Ισως δε, με αφορμή τον θάνατο της Τζο Κοξ, το βάθος του προβλήματος να φανερώνεται από την αδυναμία απάντησης σε ένα άλλο ερώτημα: «Αξίζει να πεθαίνει κανείς για αυτήν την Ευρώπη;».
Πριν από 70 χρόνια δεν δίσταζαν πολλοί να απαντήσουν…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr