Ήδη - και εκ προοιμίου - η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ θέτει το πλαίσιο της συζήτησης και καταδεικνύει ότι το «σενάριο Τόμσεν, όπως είχε αναδειχθεί στους διαλόγους που διέρρευσαν στο Wikileaks πριν από ένα μήνα είναι το βασικό στις εξελίξεις - κυρίως ως προς τους όρους που θέλει το Ταμείο για να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό, προβληματικό πρόγραμμα.
Η διευθύντρια του Ταμείου θεωρεί εν πολλοίς αναποτελεσματικά τα μέτρα που περιγράφει η ελληνική κυβέρνηση, την χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ αφερέγγυα και διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις της για τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Με λίγα λόγια, ζητεί μία συνολική αναθεώρηση του προγράμματος, αλλά και των όρων συζήτησης μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, μιλώντας για μία επιτροπεία και επιτήρηση της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια.
Εχει ενδιαφέρον ότι στην κατά τα άλλα αδιάφορη ομιλία του της Παρασκευής στην μουδιασμένη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας έκανε μία αναφορά στην επιτροπεία και στην απαλλαγή της χώρας από αυτήν, ως καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.
«Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν πρόκειται να αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό πολιτικό σύστημα», είπε και προσέθεσε: «Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα και θα κερδίσουμε όπως κάναμε όλες τις άλλες φορές το 2015».
Ηταν ένας υπαινιγμός αρκετά σαφής για εκλογές. Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι αν με αυτές τις αναφορές θέλει απλώς να «μαντρώσει» τους βουλευτές του ή σκέπτεται κάποια λυτρωτική κίνηση αν ζορίσουν τα πράγματα για εκείνον.
Αναφορά σε ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες κάνει στην δική του επιστολή προς το Eurogroup και ο Ευκλ. Τσακαλώτος: «Κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή -για ότι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.
Ποιο συμπέρασμα μπορεί να συναχθεί από τον συνδυασμό των επιστολών Λαγάρντ και Τσακαλώτου με τις αναφορές Τσίπρα στην ΚΟ;
Κατ' αρχάς, ότι ο μεταξύ τους διάλογος θυμίζει πολύ την γνωστή έκφραση «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».
Και πάντως, ότι η εμπλοκή είναι εδώ.
Η απεμπλοκή προμηνύει νέες περιπέτειες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr