Η δραματική αδράνεια της ελληνικής διοίκησης ως προς την αντιμετώπιση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι προερχόμενοι από την Μέση Ανατολή πρόσφυγες ή μετανάστες αποτελεί απλώς μία παράμετρο περιπλοκής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση αγνόησαν και, δυστυχώς, σύντομα φαίνεται ότι θα πληρώσουν χωρίς να συναισθάνονται ακόμη τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Στην παράμετρο αυτή προστίθενται προς το παρόν τρεις ακόμη, οι οποίες φαίνεται ότι στην επικείμενη Σύνοδο θα επιδράσουν καταλυτικά. Και φαίνεται ότι κανείς δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για το πώς θα αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.
Η πρώτη παράμετρος εξ αυτών είναι τα αποτελέσματα των εκλογών στα τρία γερμανικά κρατίδια την Κυριακή, οι οποίες φανερώνουν μία νέα πραγματικότητα. Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ υπέστη μία συντριπτική, δεδομένων των συνθηκών, ήττα στο προπύργιό της της Βάδης Βυρτεμβέργης και μία δραματική μείωση ποσοστών στα κρατίδια της Ρηνανίας Παλατινάτου και Σαξονίας - Ανχαλτ, όπου και ενισχύθηκε εντυπωσιακά το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία, το οποίο φαίνεται ότι διαμορφώνει απειλητική δυναμική εν όψει εθνικών εκλογών. Συνεπώς, η φιλο-μεταναστευτική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ - έστω και προσχηματική - δύσκολα θα μπορέσει να υποστηριχθεί στην Σύνοδο Κορυφής και στην διαδικασία διαμόρφωσης μίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την διαχείριση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά την νέα τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, η οποία για μία ακόμη φορά συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από μία Σύνοδο Κορυφής με θέμα την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Υπό την επίδραση αυτού του συμβάντος, η τουρκική κυβέρνηση προφανώς και θα αξιώσει περισσότερα από την Ευρώπη, προκειμένου να αποδεχθεί τον ρόλο του «τερματοφύλακα». Και όσο περισσότερα θα διεκδικεί η Τουρκία, τόσο λιγότερα θα μπορεί να της προσφέρει η Ευρώπη, υπό το πρίσμα των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Γερμανία και τις πρόσφατες, επιφυλακτικές έναντι της Τουρκίας δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αντιμετωπίζει τον ακροδεξιό εφιάλτη Λεπέν εν όψει των εκλογών του 2017.
Η τρίτη παράμετρος αφορά την προκαταρκτική δέσμευση της προηγούμενης Συνόδου για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ως αντάλλαγμα για την τουρκική στάση στο προσφυγικό. Η Κύπρος είναι ούτως ή άλλως αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ακόμη κι αν όλα τα άλλα έβαιναν κατ' ευχήν (των ευρωπαίων) στα υπόλοιπα πεδία, το συγκεκριμένο θέμα θα συνιστούσε ούτως ή άλλως παράγοντα εμπλοκής.
Για μία ακόμη φορά, το ζήτημα για την Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες είναι η στάση και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Τίποτε δεν είναι αποσαφηνισμένο, σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα αντιμετώπισης της κρίσης και πάντως η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν φαίνεται να τηρεί ούτε καν τις διακηρύξεις της περί ανθρωπισμού. Το τι συμβαίνει στην Ειδωμένη αποδεικνύει την ανεπάρκεια.
Με βάση αυτά, η τροπή που φαίνεται ότι παίρνει το προσφυγικό ζήτημα μοιάζει με απειλή ασύμμετρη για την Ελλάδα, καθώς η Ευρώπη κατά πάσα βεβαιότητα θα στραφεί σε περισσότερο ξενοφοβικές επιλογές - οι οποίες θα σημάνουν περαιτέρω απομόνωση της χώρας.
Δεδομένης δε της αντίληψης που κυριαρχεί στην κυβέρνηση, η οποία εμφορείται από τον γνωστό αντιευρωπαϊσμό εν υπνώσει, το επόμενο επεισόδιο της κρίσης μοιάζει με εφιάλτη.
Ας μην λησμονούμε: Η Χρυσή Αυγή και η «πεφωτισμένη» ακροδεξιά τηρούν στάση αναμονής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr