Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα είναι προφανές ότι βρίσκεται και πάλι στο περιθώριο των εξελίξεων στην Ευρώπη και κανείς δεν πολυσχολείται μαζί της σε καθημερινή βάση - ει μη μόνον για τα προβλήματα που δημιουργεί και την αναξιοπιστία της.
Ενδεικτικά, το περιβάλλον στο οποίο μετεωρίζεται η κυβέρνηση:
- Η υλοποίηση του προγράμματος που υπέγραφε καρκινοβατεί
- Το σχέδιό της για το ασφαλιστικό παραμένει άγνωστο και πάντως οδηγείται στην μείωση των συντάξεων που απέρριπτε
- Η κοινωνική κατακραυγή σε βάρος της γιγαντώνεται
- Στο προσφυγικό καθυστερεί στα στοιχειώδη
- Την ίδια στιγμή δέχεται μία απειλή για de facto grexit από την ζώνη Σένγκεν
- Ταυτοχρόνως, στο εσωτερικό πεδίο: κυνηγάει μάγισσες (ΜΜΕ, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους)
- Καλλιεργεί την πόλωση με συνθήματα προηγούμενων δεκαετιών (νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης, ακροδεξιός ο Αδωνης, «εξαπτέρυγο» ο Θεοδωράκης, κ.ά.)
- Ανοίγει θέμα εκλογικού νόμου και συνεπώς,
- Σκέφτεται την (δι)έξοδο. Δια των εκλογών;
Στις συνθήκες αυτές είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο μεταίχμιο.
Η αξιολόγηση είναι μία διαδικασία την οποία ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι ελέγχουν, όμως κάτι τέτοιο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Την ελέγχουν οι δανειστές και για την ακρίβεια το ΔΝΤ, το οποίο θέτει όρους επειδή θα παραμείνει στο πρόγραμμα, επειδή έτσι επιθυμούν οι Γερμανοί.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ουσιαστικά λάβει ένα τελεσίγραφο: σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλα τα βασικά έργα για την υποδοχή, καταγραφή και έλεγχο των προσφύγων. Αν δεν το έχει κάνει, τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ενωσης θα λάβουν τα μέτρα τους, θα επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους και στην ουσία θα αποκόψουν την Ελλάδα από την ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων στην Ευρώπη.
Θα είναι το πρώτο Grexit.
Αν συμβεί, η κυβέρνηση αυτή είναι σχεδόν βέβαιον ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το διαχειριστεί, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει κατακλυσμιαίες αλυσιδωτές αντιδράσεις από την επόμενη ημέρα. Και πάντως, η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Η διέξοδος που φαίνεται ότι αναζητεί ο Τσίπρας βρίσκεται πιθανώς για μία ακόμη στις εκλογές (εξ ου και η συζήτηση για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου).
Μάλλον όμως τα σχέδιά του Πρωθυπουργού δεν είναι καλομελετημένα. Όπως λένε διεθνείς πηγές, μία νέα προσφυγή στις κάλπες, αυτήν την φορά δεν θα έχει την συναίνεση των δανειστών, οι οποίοι το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν δώσει στον Τσίπρα το πράσινο φως να «καθαρίσει το παιχνίδι».
Αν θελήσει να προσφύγει και πάλι στις κάλπες λόγω της πίεσης που δέχεται, αυτήν την φορά θα έχει την αναγκαία ανοχή. Οπότε πιθανώς το σενάριο αυτό να έχει άλλες παραλλαγές (ενδεχομένως και περαιτέρω διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από το υπάρχον κοινοβούλιο).
Όλα αυτά ερμηνεύονται πάντως από κάποιους ως τα πρώτα μηνύματα μίας νέας κρίσης με την Ευρώπη, με πρώτο ορίζοντα εκδήλωσης το προσεχές δίμηνο και διάρκεια άγνωστη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr