Μία συνοπτική παράθεση των συνθηκών που επικρατούν:
- Η κινεζική οικονομία υποχωρεί, μαζί με την ισοτιμία του νομίσματός της,
- η τιμή του πετρελαίου είναι σε ιστορικά χαμηλά,
- τα χρηματιστήρια κατρακυλούν,
- η κερδοφορία των επιχειρήσεων παγκοσμίως δεν δικαιολογεί καμία αισιοδοξία
- οι γεωπολιτικές εντάσεις εκδηλώνονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής (Συρία, κρίση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν) έως την Ανατολική Ασία και την κορεατική χερσόνησο
- η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις
- η απειλή της τρομοκρατίας έχει αλλάξει ήδη την καθημερινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη
- Η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ορατή και πάντως μέχρις ότου διεξαχθεί το δημοψήφισμα του προσεχούς καλοκαιριού η Ενωση απειλείται - με δομικούς όρους
- σε πολιτικό επίπεδο, όλα δείχνουν ότι ο κόσμος κινδυνεύει να αρχίσει να χορεύει στους ρυθμούς της Λεπέν και του Τραμπ.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στο Νταβός με το γνωστό στυλ και τις γνωστές προσδοκίες να καλλιεργούνται στο εσωτερικό από το περιβάλλον του.
Σύμφωνα με την κυβερνητική μυθολογία, ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να «λύσει» μία σειρά ζητήματα στην Ελβετία, από το Κυπριακό, έως την μείωση του χρέους, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας αλλά ακόμη και το μέλλον της Ευρώπης - θέμα για το οποίο θα συζητήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε πάνελ όπου θα συμμετάσχουν αμφότεροι το μεσημέρι της Πέμπτης.
Όπως επισημαίνεται από παρατηρητές προηγούμενων επισκέψεων Ελλήνων πρωθυπουργών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι συναντήσεις στο Νταβός και τα αποτελέσματά τους, σχεδόν ποτέ δεν ήταν θετικά για την Ελλάδα, ξεκινώντας από την συνάντηση Ανδρέα - Οζάλ την δεκαετία του '80 και φθάνοντας έως την τραυματική εμπειρία του Γ. Παπανδρέου το 2010.
Παρά ταύτα, το επιτελείο του κ. Τσίπρα εμφανίζεται αισιόδοξο και γεμάτο αυτοπεποίθηση για την παρουσία του στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τουλάχιστον όσο αισιόδοξο ήταν και όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες και οδηγήθηκε σε ένα ναυάγιο άνευ προηγουμένου.
Δεδομένου του περιβάλλοντος στο οποίο πραγματοποιούνται οι φετινές συναντήσεις, διεθνείς παράγοντες προειδοποιούν, πως η ησυχία που επικρατεί στα ελβετικά βουνά δεν είναι ενθαρρυντική και προμηνύει κρίσεις, όχι λύσεις.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν δε, πως κανείς σε αυτές τις συνθήκες δεν θα έχει διάθεση να ακούσει μαθήματα για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα στον κόσμο, από έναν πρωθυπουργό που έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα σε οικονομικό (βλ. «διαπραγμάτευση» του 2015) ή σε γεωπολιτικό (βλ. προσφυγικό, «προσέγγιση» με Ρωσία» κλπ.) επίπεδο και δεν διαθέτει την απαιτούμενη αξιοπιστία. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο Βαρουφάκης φρόντισε να φρεσκάρει την μνήμη και να εμπλουτίσει την πληροφόρηση πολλών την χειρότερη δυνατή στιγμή...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr