Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, τα ποσά αυτά σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση του Βερολίνου αποκλειστικά για την χρηματοδότηση των αναγκών που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση στην Γερμανία.
Αξιοσημείωτο είναι υπό αυτήν την έννοια το γεγονός ότι με βάση την επίσημη πληροφόρηση, κατά την ωριαία συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου συζητήθηκε και το προσφυγικό.
Κατά ατυχή «σύμπτωση» όμως, η Ελλάδα στο πεδίο του προσφυγικού εξακολουθεί να μην αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά μία τραγική εκκρεμότητα στην ευρωπαϊκή προσπάθεια θεσμικής αναπροσαρμογής.
Παράλληλα, σε ένα άλλο κρίσιμο πεδίο, αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων, η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα χαοτική. Η καναδική εταιρεία που είχε επενδύσει στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής απειλεί με αποχώρηση, λόγω του εχθρικού περιβάλλοντος που συναντά, η κυβέρνηση απαντά με επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις και δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς αλληλοκαρφώνονται με αντικείμενο τον κρατισμό και τις ιδεολοηψίες της αριστεράς.
Ο πρώτος προειδοποίησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα για την ανάγκη πολιτικών υπερβάσεων και αποδεύσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ από την κρατικιστική αντίληψη, ο δεύτερος «απάντησε» την Τρίτη, υπερασπιζόμενος τις θεμελιώδεις αριστερές αξίες του μεγάλου, ισχυρού (και πολιτικά βολικού) κράτους.
Οσο για τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για την επένδυση των Σκουριών, Π. Σκουρλέτη, διστάζει (ή πάντως αποφεύγει) να απαντήσει ως προς το αν η κυβέρνηση επιθυμεί την παρουσία της συγκεκριμένης επένδυσης ή όχι.
Υπό αυτές τις συνθήκες, και όσο συμβαίνουν όλα αυτά, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζάκ Λιου, τηλεφωνεί στον Τσακαλώτο και τον ενημερώνει ορθά κοφτά για τα εξής: το ΔΝΤ δεν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και το χρέος θα πρέπει να καταστεί εξυπηρετήσιμο. Με λίγα λόγια, κάτι σαν «μην αρχίσετε πάλι τις ανοησίες», μοιάζει να είναι το μήνυμα από την Ουάσιγκτον.
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εξακολουθεί να μιλάει για διαπραγμάτευση. Δυστυχώς σε ένα περιβάλλον που για μία ακόμη φορά δεν είναι ευνοϊκό.
Σε λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο Νταβός, σε μία επίσκεψη εκ προοιμίου αμφιλεγόμενη, δεδομένων των συνθηκών που περιγράφουν οι ενδοκυβερνητικές αντιφάσεις και παλινωδίες. Το «κλίμα» που θα επικρατήσει στα ελβετικά βουνά για τον κ. Τσίπρα πιθανώς να μας προϊδεάσει για το τι θα πρέπει να αναμένουμε την άνοιξη...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr