Μόνο υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να γίνει αντιληπτό το πώς είναι δυνατόν εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων να εμφανίζονται ότι συμμαχούν με την αριστερή κυβέρνηση και συμφωνούν στο απίστευτο: την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για να στηριχθεί το ασφαλιστικό.
Το μέτρο στερείται πάσης λογικής και οικονομικής τεκμηρίωσης και διαμορφώνει ένα πεδίο παραλογισμού. Η αριστερή κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, οι εργοδότες συμφωνούν και προχωρεί (υπό την αίρεση των γνωμοδοτήσεων της τρόικας) το πλέον παράλογο σχέδιο αύξησης του κόστους εργασίας, για μία οικονομία με επίσημο ποσοστό ανεργίας 25%.
Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για μυστήριο. Εκ δεύτερης και τρίτης, πρόκειται απλώς για μία ασφαλή και θλιβερή ένδειξη περί του ότι οι ελπίδες σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας είναι απειροελάχιστες, όταν στην κορυφή της πολιτικής και επιχειρηματικής πυραμίδας κυριαρχούν τόσο στρεβλές αντιλήψεις.
Οι πιθανότητες εξήγησης του μυστηρίου γύρω από αυτήν την συμφωνία βρίσκονται στην «ελληνική εμπειρία».
Μέχρις ότου αποδειχθεί το τι πραγματικά συμβαίνει (εφόσον το μέτρο περάσει από την τρόικα), συνομιλητές και των δύο πλευρών εκτιμούν με βεβαιότητα πως τα ενδεχόμενα είναι δύο, το πολύ τρία.
Το πρώτο:
Η κυβέρνηση ζητεί στήριξη από τους εργδότες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρεωμένοι. Τους «υπόσχεται» ως αντάλλαγμα, προνομιακές συμμετοχές σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), πολλά από τα οποία αναπτύσσονται στον τομέα της πληροφορικής και του τουρισμού. Αντάλλαγμα ελκυστικό, ομολογουμένως.
Δεύτερο:
Με εκκρεμή την διαπραγμάτευση με την τρόικα για την νέα αξιολόγηση, η κυβέρνηση υπόσχεται ενδεχομένως στους εργοδότες (ή πάντως σε όσους «συμμαχήσουν» μαζί της) ευνοϊκές διατάξεις υπό όρους και προϋποθέσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο/καθεστώς. Αντάλλαγμα εξίσου ενδιαφέρον, προφανώς.
Τρίτο:
Με τον όρο ότι η διαπραγμάτευση θα «της κάτσει», η κυβέρνηση υπόσχεται στους συγκαταβατικούς εργοδότες και τα δύο παραπάνω, ως αντάλλαγμα της οικονομικά άστοχης, αλλά «πατριωτικής» στάσης τους.
Κατά τα λοιπά, το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Είναι κρατικοδίαιτο και εξαρτώμενο από την εξουσία, όσο και το προηγούμενο - ή μάλλον πολύ περισσότερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr