Κατά την κυρίαρχη αστρολογική αντίληψη της ανατολής, ο μυθολογικός Δράκος θεωρείται καταλύτης της καλής τύχης και κύριος της εξουσίας και με βάση αυτό, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στο ζώδιο του είναι αξιότιμοι και εμπνέουν σεβασμό. Η τελευταία τέτοια χρονιά στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο ήταν το 2012.
Το 2016 για την κινεζική αστρολογία θα είναι η χρονιά του Πιθήκου.
Στην Ελλάδα όμως, όλα δείχνουν πως θα είναι η χρονιά του «δράκου». Αυτού όμως που στην δημοσιογραφική αργκό σημαίνει ψεύδος, κακοήθης φημολογία και παραμύθι.
Ολοι οι οιωνοί συντείνουν προς τούτο.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα τεράστιο βουνό που λέγεται ασφαλιστικό. Όμως αντί να το λύσει, για μία ακόμη φορά χαράσσει κόκκινες γραμμές, αναζητεί «ισοδύναμα» και διακινεί σενάρια. Το τελευταίο από αυτά που κυκλοφορείται μέσω «διαρροών» είναι η επιβολή ενός ακόμη φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, με τον οποίον θα χρηματοδοτηθεί κατά απολύτως παράδοξο, άκομψο και οικονομικά επιζήμιο τρόπο το ασφαλιστικό σύστημα.
Το ψέμα είναι διπλό: και δεν λύνεται το ασφαλιστικό, αφού αναζητείται χρηματοδότησή του (αντιπαραγωγική και προβληματική από αλλού) και μελετάται μία παρέμβαση που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο ένα ήδη διαλυμένο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον.
Εν όψει αυτού, η διακίνηση φημολογίας και η καλλιέργεια ατμόσφαιρας για την κυβερνητική σταθερότητα κυριαρχεί. Ο Φλαμπουράρης μπορεί να δηλώνει αλαζονικά «153 (σ.σ. βουλευτές) και ξερό ψωμί», όμως την ίδια στιγμή πλέκει το εγκώμιο του Λεβέντη, ο οποίος «35 χρόνια έδινε μάχες υπέρ των αδυνάμων και κατόρθωσε να μπει στη Βουλή».
Και ο Λεβέντης περιγράφει δημοσίως τα σενάρια για τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης, θέτοντας όρους για το πώς θα συμμετείχε σε αυτήν.
Όλα δείχνουν πως με το νέο έτος τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξο.
Με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης πιθανώς θα πρέπει να αναμένουμε έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης (ενδεχομένως εικονικής), για την οποία τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί και πάντως το ενδεχόμενο να φθάσουμε πάλι στο «αμήν» για να υπογραφεί μία συμφωνία δεν μοιάζει τόσο εξωφρενικό - αν και στην πραγματικότητα είναι.
Παράλληλα, φαίνεται πως η «καβάντζα» αναζητείται σε περίπτωση κοινοβουλευτικού ατυχήματος και οι προϋποθέσεις σχηματισμού άλλης κυβέρνησης είναι υπό εξέταση (εμφανώς και στο παρασκήνιο).
Αν κάποιος περιέγραφε ένα τέτοιο σκηνικό πριν από μερικούς μήνες (δεν συζητείται για πριν από μερικά χρόνια.), θα μιλούσαμε για «δράκο». Σήμερα, ο δράκος φαίνεται ότι ορμά να μας κατασπαράξει. Καλή χρονιά!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr