Βλέποντας και επιχειρώντας να ερμηνεύσει κάποιος όλα όσα συμβαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, παγιώνεται η εντύπωση ότι οι δραχμιστές του Λαφαζάνη και τους νεομνημονιακούς του Τσίπρα, πολύ δύκολα θα μπορέσουν να συνυπάρξουν για πολύ ακόμη.
Ένα ξεκαθάρισμα αργά ή γρήγορα θα είναι αναπόφευκτο, είτε αυτό γίνει με συγκρούσεις και ύβρεις, είτε ακόμη και με μία αποχώρηση του Τσίπρα και των ακολούθων του από τον ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία με ίδρυση ενός νέου κόμματος, κατ' όνομα αριστερού και πολύ λιγότερο ριζοσπαστικού.
Είναι πιθανόν, η συμφωνία που έχει υπογράψει ο Τσίπρας στην τελευταία δραματική σύνοδο της 12ης - 13ης Ιουλίου να περιλαμβάνει και ένα άτυπο, αλλά ουσιαστικό «παράρτημα»: την παροχή της δυνατότητας ξεκαθαρίσματος του πολιτικού σκηνικού, με την διεξαγωγή εκλογών, μετά από τις οποίες οι δυνάμεις θα αναδιαταχθούν στο ελληνικό πολιτικό φάσμα με βάση τα νέα δεδομένα και τις θέσεις που θα καλούνται να υπηρετήσουν βάσει των τελευταίων εξελίξεων.
Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαντάζει αδιανόητο η Ευρώπη να θελήσει να εμπλακεί και πάλι σε μία νέα ελληνική εκλογική περιπέτεια.
Υπάρχει μόνον ένας τρόπος να «επιτραπούν» οι εκλογές και να εκληφθούν ως διέξοδος από το σημερινό τέλμα: να έχει προηγηθεί η συναινετική αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικό ή αναλογικότερο και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορουσε να αλλάξει και να ξεκαθαρίσει τους όρους του παχνιδιού.
Ο «ευρωπαίος» Τσίπρας θεωρητικώς έχει κάθε λόγο να επιθυμεί κάτι τέτοιο και μάλιστα σύντομα, καθώς είναι φανερό ότι πιστεύει πως ο ίδιος είναι εκείνος που διαθέτει «πολιτικό κεφάλαιο» (και άρα να κερδίσει τις εκλογές) και όχι ο λαφαζανικός ΣΥΡΙΖΑ, που κατά πάσα βεβαιότητα κινείται στο πεδίο του 4-5-6%.
Το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ, επίσης δεν έχουν λόγο να διαφωνήσουν με κάτι τέτοιο, και γιατί όχι, να και εκείνοι που θα το θέσουν - η Φώφη Γεννηματά πολύ έξυπνα έσπευσε να το θέσει ήδη από την Δευτέρα το απόγευμα.
Το να προβάλλει η ΝΔ αντιδράσεις σε μία συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σήμερα, θα προκαλούσε μάλλον έκπληξη, καθώς δεν έχει τίποτε να χάσει ούτε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι με τα δεδομένα της περιόδου ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της.
Με βάση αυτά, η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν χωρίς την εξαβλωματική διάταξη του μπόνους.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικά εξασθενημένος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην διατίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, όμως ενδέχεται και να μην απορρίψει μία συζήτηση που θα ξεκινήσει από άλλους...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr