Αν αρκεστούμε στα όσα μας είπε και μας έδειξε τις τελευταίες ημέρες, (δεν) θα καταλάβουμε.
Πολύ συνοπτικά: μία συνεργάτις του, η Ελενα Παναρίτη - η οποία ειρήσθω εν παρόδω, προεκλογικώς δεν ήθελε ούτε να ακούει ούτε να μιλάει γι' αυτόν - μας ενημέρωσε ότι η τρόικα πρότεινε να μην πληρωθούν για κάποιους μήνες μισθοί και συντάξεις προκειμένου να καλυφθούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Αρα είμαστε πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο και πάντως την διατύπωση αυτής της πρότασης προφανώς προξένησε κάποια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως π.χ. «δεν υπογράφω υφεσιακά μέτρα, δεν ακουμπάω το ασφαλιστικό, δεν..., δεν..., δεν...».
Μόλις το έμαθε ο Βαρουφάκης, τους έβαλε στη θέση τους. «Θα έπρεπε να ντρέπεστε και μόνο που το σκεφτήκατε», μας είπαν ότι τους είπε. Και αυτοί κατέβασαν το κεφάλι.
Λίγο αργότερα και αφότου είχαν δημοσιευτεί οι γελοίες αυτές φωτογραφίες του ζεύγους Βαρουφάκη - Στράτου στο Paris Match και ενώ το ζεύγος βρισκόταν ήδη στο Κόμο, μάθαμε το εξής εκπληκτικό: ότι η συμφωνία λέει με τους εταίρους θα έχει υπογραφεί το αργότερο περί τα μέσα Απριλίου. Ετσι είπε, λέει, ο υπουργός Οικονομικών στην εκεί ετήσια συνεύρεση της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ.
Και προτού περάσουν πολλές ώρες, ο ίδιος υπουργός είπε το εντυπωσιακό όταν ρωτήθηκε για μια... λεπτομέρεια (το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της χώρας). Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για το περιεχόμενο και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Πώς γίνεται όμως να μην ξέρει και να μην τον νοιάζει τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και την ίδια ώρα να είναι βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας;
Θεωρώντας ως δεδομένο ότι εντός μηνός θα έχει υπογραφεί συμφωνία, ο ανεκδιήγητος υπουργός είτε απλώς νομίζει ότι μας κοροϊδεύει, είτε δεν έχει την παραμικρή συναίσθηση του παιχνιδιού που παίζεται, είτε έχει μία εντελώς λανθασμένη βεβαιότητα περί της δυνατότητάς του να κάμψει την αντίσταση του αντιδραστικού Σόιμπλε. Και τα τρία είναι εξίσου επικίνδυνα και πρέπει να τονιστεί και πάλι: η προσωπική εμμονή κάποιων σε ιδεοληπτικά σχήματα στερεί αυτή τη στιγμή την χώρα από επενδυτικά κεφάλαια κάποιων δισ. και από πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό που έχει υπάρξει ποτέ, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πού οδηγούν όλα αυτά; Εξαρτάται από το ποια φράση του Βαρουφάκη θα προτιμήσει κάποιος να ερμηνεύσει. Αν επιλέξουμε το «θα έπρεπε να ντρέπεστε...», μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ, γιατί αυτοί είναι ξεδιάντροποι και δεν ξεχνούν ότι τους χρωστάμε καμιά τρακοσαριά δισ. (ευρώ). Αν κυριαρχήσει η προαναγγελία για την υπογραφή συμφωνίας, ίσως θα πρέπει να αναμένουμε πολιτικές εξελίξεις και αναδιατάξεις, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς μέτρα και μέτρα ο ζυγός του αριστερού δεν υπομένει...
Αν σταθούμε στο ότι ο ΥΠΟΙΚ δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται και λέγεται στις διαπραγματεύσεις, τότε μπορούμε ίσως να αρχίσουμε να γελάμε για να μην κλάψουμε - κάτι που πιθανώς όμως δεν θα αποφύγουμε...
Αν λάβουμε όλα τα παραπάνω υπόψη μας και μάλλον αυτό πρέπει να κάνουμε, το μεγάλο ερώτημα είναι: «και τι κάνει ο Τσίπρας;». Οσο τα ανέχεται όλα αυτά, είναι κατ' αρχάς συνυπεύθυνος για όλα.
Αν δεν τους δίνει σημασία, τότε ίσως έχει κάποιο άλλο σχέδιο.
Δυστυχώς, οι ενδείξεις που υπάρχουν, με την ανοχή στις ανοησίες του Καμμένου, την καλλιέργεια της λαϊκοσοσιαλιστικής υπερηφάνειας, την ασυνάρτητη τακτική και την κατασκευή εχθρών εντός και εκτός Ελλάδας (στο ίδιο τσουβάλι βρίσκονται π.χ. ο Σόιμπλε, ο Αδωνις, Ο Χαρδούβελης, ο Σαμαράς...), μόνο ένα συμπέρασμα δικαιλογούν: ότι ο Τσίπρας βάζει τα θεμέλια μίας μεσογειακής/βαλκανικής εκδοχής του Τσαβισμού, όπου όσο κι αν υποφέρει κάποιος θα είναι τουλάχιστον υπερήφανος και όσο κι αν η Δημοκρατία σχετικοποιείται, το έθνος θα αναγεννάται...
Παρεμπιπτόντως: αν τον δημοψήφισμα για το οποίο μιλούν κάποιοι στην κυβέρνηση είναι ένα πρώτο βήμα στο γκρεμό, οι εκλογές για τις οποίες μιλούν άλλοι είναι συνταγματικά απαγορευμένες. Οπως ορίζει ρητώς το άρθρο 41 του Συντάγματος, η βουλή που έχει εκλεγεί μετά από πρόωρη διάλυσή της, δεν μπορεί να ξαναδιαλυθεί προτού παρέλθει ένας χρόνος και πάντως όχι αν δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση. Οπότε αν τα πράγματα ζορίσουν, είτε ο Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί, είτε να ανασταλεί η ισχύς τουλάχιστον της συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr