Σε πρώτη ανάγνωση, το σκηνικό δεν έχει αλλάξει: οι εταίροι πιέζουν για ένα αίτημα της κυβέρνησης ώστε να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα που δεν ολοκλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Τσίπρας απαντά κατηγορηματικά ότι «παράταση δεν έχω δικαίωμα να ζητήσω και ότι το μνημόνιο έληξε λόγω της αποτυχίας του και λόγω της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού».
Σε δεύτερη ανάγνωση και αν κάποιος θέλει να είναι αισιόδοξος, η ομιλία του Πρωθυπουργού χαρακτηριζόταν από μία γενικολογία, η οποία συνήθως στην πολιτική αφήνει περιθώρια ελιγμών. Εν προκειμένω λίγα.
Από όσα είπε ο κ. Τσίπρας, κάποιες αναφορές πρέπει να επισημανθούν.
Μεταξύ αυτών:
- Αμεση προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή μέτρα για παροχή σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και περίθαλψης στους απόρους.
- Σε ό,τι αφορά τις επαναπροσλήψεις, μίλησε για τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες και τους απολυμένους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Δεν μίλησε για τους απολυμένους της ΕΡΤ, η επαναλειτουργία της οποίας παραμένει ως δέσμευση, χωρίς όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα.
- Η θεμελιώδης δέσμευση της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει σταδιακά, από το 2016 και πάντως αφότου ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων.
- Η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, επίσης θα αφορά την χρήση του 2015, ενώ ο ΕΝΦΙΑ, αφενός θα πρέπει να καταβληθεί ως είχε βεβαιωθεί για το 2015, ενώ ο νέος φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επίσης αφορά την χρήση του 2015, δηλαδή μετατίθεται για το 2016.
- Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ίσως η γενικόλογη αναφορά του στα κριτήρια των ιδιωτικοποιήσεων. «Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό μας κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο, διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα. Σε αυτή την προοπτική κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ και όχι εναντίον του δημοσίου συμφέροντος». Αυτή ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα για το θέμα που φαίνεται να ενδιαφέρει κατά μείζονα λόγο διεθνείς επενδυτές και κυβερνήσεις.
Δύσκολα θα την χαρακτήριζε κάποιος εχθρική για επίδοξους επενδυτές ή και για δρομολογημένα σχέδια, αν και η περαιτέρω εξειδίκευση είναι ζητούμενο.
Με βάση αυτήν την ομιλία, και αν αφήσει κάποιος κατά μέρος την συγκίνηση του κ. Τσίπρα όταν μίλησε για την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού, η οποία διόλου δεν επηρεάζει τους τεχνοκράτες του euro working group οι οποίοι από την Δευτέρα βρίσκονται στην Αθήνα για συνομιλίες, το συμπέρασμα είναι ένα: Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι απευθύνεται και σε διεθνές ακροατήριο, δεν είπε αυτά που δεν ήθελαν να ακούσουν. Ισως εκεί να κρύβονται οι σπόροι ενός συμβιβασμού και μίας βαθιάς ανάσας για την χώρα και αυτό δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το τέλος της εβδομάδας. Από την άλλη, δεν είπε και τίποτε που θα ήθελαν να ακούσουν...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr