Ο λόγος είναι εκ πρώτης όψεως προφανής: με την συνάντηση αυτή, επανέρχεται στο ορθό θεσμικό πλαίσιο η σχέση των δύο και δίδεται ένα σοβαρό σήμα στην κατεύθυνση της προσπάθειας διαφύλαξης της ομαλότητας εν όψει μίας κατά τα φαινόμενα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η συζήτηση ήταν εν πολλοίς τεχνική (παρόντες ήταν και οι τεχνοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκης και Ευκλ. Τσκαλώτος, καθώς και ο Π. Λαφαζάνης - για προφανείς πολιτικούς και όχι άλλους λόγους).
Πλην όμως, η διάρκειά της - περί την μιάμιση ώρα - καταδεικνύει ότι μεταξύ ΤτΕ και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πλέον μία γέφυρα.
Στουρνάρας και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν για πολλά, φαίνεται όμως ότι συμφώνησαν σε ένα: ότι το τρίγωνο ύφεση-ανεργία-κόκκινα δάνεια έχει συνδέσμους τόσο ισχυρούς που τείνουν να το μετατρέψουν σε φαύλο κύκλο, από τον οποίο η ελληνική οικονομία δεν θα βγει, όσο διαιωνίζονται οι σημερινές δομές, τραπεζικές, επιχειρηματικές και πολιτικές.
Το στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο τουλάχιστον λόγους: πρώτον, επειδή τα στρες τεστ των τραπεζών θα είναι πλέον μία διαρκής διαδικασία και θα διεξάγονται σε ετήσια βάση. Εν όψει αυτού, το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να παραμείνουν εκεί που είναι προς πιθανή ή ενδεχόμενη μελλοντική διαχείριση των κόκκινων δανείων, είχε μία κάποια βάση. Και υπάρχει μία βάσιμη εκτίμηση ότι το κυβερνητικό σχέδιο για μία ακόμη φορά δεν υπάρχει...
Δεύτερον: επειδή μία πιθανολογούμενη απόπειρα διαμόρφωσης της περίφημης «νέας σχέσης», στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα 11 δισ. του ΤΧΣ, μπορεί να δημιουργήσει περιπλοκές και να εγκλωβισμούς - των τραπεζών, της οικονομίας και της πολιτικής σκηνής της χώρας. Επιπλέον, ο Τσίπρας έχει μάλλον ένα δίκιο, όταν λέει ότι το ποσό αυτό το έχουμε ήδη χρεωθεί και θα είναι παράλογο με βάση αυτό να υπογραφεί μία νέα συμφωνία.
Είναι σχεδόν βέβαιον ότι η πολιτική κόντρα που θα φουντώσει, θα περιστραφεί και γύρω από αυτό το θέμα, καθώς η κυβέρνηση θα διεκδικήσει κάτι για να «πουλήσει» εκλογικά, εν όψει της διαφαινόμενης αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πάντως, σε ένα σημείο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, για λόγους όχι τόσο προφανείς: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπίμως κρατήσει χαμηλά τους τόνους για το θέμα των τραπεζών. Αντιθέτως η κυβέρνηση, είτε μέσω Α. Γεωργιάδη είτε μέσω κυβερνητικής εκπροσώπου, καθημερινώς ή πάντως τακτικά, προκαλούν αναστάτωση με εμπρηστικές δηλώσεις για τις τράπεζες.
Ίσως αυτό να εξηγεί πολλά και να δικαιολογεί απολύτως την συνάντηση Τσίπρα - Στουρνάρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr