Κατ' αρχάς: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο υιοθέτησε στο απόλυτο το περίφημο πλέον δημοσίευμα των Financial Times για τα παρασκήνια των Κανών, της δραματικής εκείνης Συνόδου του Οκτωβρίου 2012. Ετσι, στις ομιλίες του ο Τσίπρας ευθυγραμμίστηκε με την βρετανοαμερικανική οπτική περί δημοκρατικού ελλείμματος στην Ενωση, μία κριτική που στρέφεται προφανώς κατά της Μέρκελ και των συνεργατών της.
Εν συνεχεία, ο Τσίπρας κλήθηκε εσπευσμένως και επισκέφθηκε την Μόσχα, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές. Ήταν η περίοδος μεγάλης έντασης στις ρωσοευρωπαϊκές σχέσεις, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Και οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν παρέλειψαν να σημειώσουν, απευθυνόμενοι στον Τσίπρα, την δυσαρέσκειά τους για την στάση της Ενωσης και τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων από το περιβάλλον του προέδρου Πούτιν. Στην περίπτωση αυτή μία ερμηνεία που δόθηκε και από συνεργάτες του Τσίπρα, ήταν πως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιήθηκε» ως ο κατ' εξοχήν αντιμερκελιστής της Ευρώπης, προκειμένου να δείξουν οι Ρώσοι τις διαθέσεις τους. Αποδέχθηκε τον ρόλο και η ζωή συνεχίστηκε και συνεχίζεται.
Το τρίτο περιστατικό ήταν η συνάντηση του Τσίπρα με τον διοικητή της ΕΚΤ την προηγούμενη Δευτέρα. Ο Μάρι Ντράγκι επέσπευσε την συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 18 του μηνός και εν τέλει έγινε μία ημέρα πριν την συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν φαίνεται να είναι και πολύ ευτυχής με τα πρόσφατα νομισματικά μέτρα που ανακοίνωσε ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της ΟΝΕ. Ετσι και ο Ντράγκι ίσως έστειλε τα πολιτικά μηνύματά του, μέσω. Κουμουνδούρου.
Οι τρεις αυτές περιπτώσεις καταδεικνύουν, αφενός, ότι ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να παίξει διεθνές παιχνίδι και, αφετέρου, ότι ο διεθνής παράγων είναι πλέον διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον Τσίπρα.
Δεν είναι βέβαιον ότι αυτά προδιαγράφουν με ακρίβεια εξελίξεις. Πάντως είναι σίγουρο ότι περιγράφουν ενδιαφέρουσες μεταπτώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr